Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Απο τους δήθεν "γερμανοτσολιάδες" στους πραγματικούς Ρωσόδουλους

Ας αφήσουμε για λίγο τα νταούλια που έπαιξαν σήμερα οι αγορές στην Ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (-9,24% το ΧΑΑ, limit down για τράπεζες και εκτόξευση στα yields των ελληνικών ομολόγων).

Η είδηση της ημέρας ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας!. Σε όλους μας προκάλεσε έκπληξη το ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ετοιμάζεται εκτός απο την ΕΕ να συγκρουστεί και με τις ΗΠΑ για το θέμα της Ρωσίας. Όταν όμως το ψάξαμε λίγο παραπάνω, όλα ξεδιάλυναν.

 Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας είναι ο Νίκος Κοτζιάς, γνωστός για τις θέσεις του περί αλλαγής γεωστρατηγικής θέσης μας απο την Ευρώπη προς την Ρωσία.

Η θέση αυτή δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Είδαμε φωτογραφίες του με τον Ρώσο υπερεθνικιστή και φασίστα Alexander Dugin που υποστηρίζει μια Ευρασιατική Ένωση με ηγέτιδα δύναμη την Ρωσία.

Τις θέσεις του Alexander Dugin μπορείτε να τις δείτε εν συντομία εδώ που καλεί σε γενοκτονίες:

Μα είναι συνομιλητής ο νέος ΥΠΕΞ με τον Dugin και κατ'επέκταση με την Ρωσία;
Η απάντηση είναι ναι. Να γιατί:

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Economist: Zoning out - Grexit

Why leaving the euro would still be bad for both Greece and the currency area
(Ωστόσο με προβλεπόμενη υποτίμηση της δραχμής τουλάχιστον 50%, διψήφια ύφεση και πληθωρισμό 35% είναι εμφανές σε ποιούς θα κόστιζε περισσότερο)

IN 2012 Greece held two elections which might have led to its exit from the euro zone. In the event, that was avoided—a good thing since the costs of a “Grexit” would almost certainly have outweighed any gains, not only for Greece but for the entire currency area. Now yet another election, on January 25th, threatens Greece’s membership of the euro zone. What would Grexit entail this time? And does it make any more sense?

The mechanics of Grexit would be straightforward. 

The change in currencies would be immediate as the government redenominated domestic assets and liabilities into drachma, most likely on a one-to-one basis with euros. The Greek central bank would be severed from the European Central Bank (ECB) in Frankfurt. Instead it would conduct Greek monetary policy, in drachma, through operations with banks whose domestic balance-sheets would now be in drachma, too.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσιπρανδρέου, οι Κωλοτούμπες και οι Θέσεις (!) του (τ)ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . . . 


Έντοκα Γραμμάτια : Οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ «πρώτη φορά αριστερά, στα οικονομικά»

Ένα από τα εργαλεία που ευαγγελίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να χρηματοδοτηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας, είναι τα έντοκα γραμμάτια, τα λεγόμενα t-bills.

Θεωρεί ότι όσο διαρκούν οι «επιθετικές του διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές μας, αυτός θα μπορεί να εκδίδει απεριόριστα έντοκα δεκάδες ως εκατοντάδες δισ ευρώ για να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα και δάνεια ύψους 2,5 δισ € που λήγουν τον Μάρτιο αλλά και να χρηματοδοτήσει τις παροχές δεκάδων δισ που έχει τάξει και που βέβαια είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Το ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι το Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. Ευρώ και άρα δεν υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του, πόσο μάλλον όταν μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει για να διαπραγματευτεί σκληρά με τους εταίρους για οικονομία και κούρεμα του χρέους.

Και εδώ αρχίζει το σόου αυτών που τάζουν την σωτηρία των Ελλήνων και ζητούν να αναλάβουν την οικονομική διαχείριση της χώρας.

Χθες 14/1 το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ιδιόκτητου διαδικτυακού τόπου Left.gr ανάφερε τα εξής απίθανα:

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

What happens when a country bankrupts

The Economist explains

FROM the days when monarchs over-borrowed for their mercantile adventures, to Argentina’s recent failure to pay its creditors, countries have long run into trouble paying back what they have borrowed. Spain’s 16th-century king, Philip II, reigned over four of his country’s defaults. Greece and Argentina have reneged on their commitments to bondholders seven and eight times respectively over the past 200 years. And most countries have defaulted at least once in their history. But what precisely happens when countries stop paying what they owe?


Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Η κρίσιμη επιλογή

Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας:

Ποιος θα διαπραγματευτεί την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς οικονομικής στήριξης και την ελάφρυνση του χρέους.

Πέρα από προσωπικές και ιδεολογικές προτιμήσεις υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.


Το χρέος με νούμερα

Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει περίπου 314 δισ ευρώ τα οποία διανέμονται ως εξής:



Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι τα 2/3 του χρέους μας βρίσκονται σε χώρες κράτη της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα σε Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Συνεπώς υπάρχουν δυο οδοί. Η μία είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ως έχει γίνει μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση και η άλλη είναι η «επιθετική» διαπραγμάτευση που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες, να μην ξεχνάμε να βάλουμε στην εξίσωση τις επείγουσες για το 2015 ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μας οι οποίες είναι:

Συνολικές προβολές σελίδας