Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Έντοκα Γραμμάτια : Οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ «πρώτη φορά αριστερά, στα οικονομικά»

Ένα από τα εργαλεία που ευαγγελίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να χρηματοδοτηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας, είναι τα έντοκα γραμμάτια, τα λεγόμενα t-bills.

Θεωρεί ότι όσο διαρκούν οι «επιθετικές του διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές μας, αυτός θα μπορεί να εκδίδει απεριόριστα έντοκα δεκάδες ως εκατοντάδες δισ ευρώ για να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα και δάνεια ύψους 2,5 δισ € που λήγουν τον Μάρτιο αλλά και να χρηματοδοτήσει τις παροχές δεκάδων δισ που έχει τάξει και που βέβαια είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Το ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι το Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. Ευρώ και άρα δεν υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποιήσεως του, πόσο μάλλον όταν μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει για να διαπραγματευτεί σκληρά με τους εταίρους για οικονομία και κούρεμα του χρέους.

Και εδώ αρχίζει το σόου αυτών που τάζουν την σωτηρία των Ελλήνων και ζητούν να αναλάβουν την οικονομική διαχείριση της χώρας.

Χθες 14/1 το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ιδιόκτητου διαδικτυακού τόπου Left.gr ανάφερε τα εξής απίθανα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ "για τον βραχυχρόνιο δανεισμό του κράτους και τη σπέκουλα της κυβέρνησης"
"Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών να αμφισβητεί τη βραχυχρόνια ρευστότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους" τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως λέγεται στην Κουμουνδούρου: ''Όπως όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψους του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δις (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση). 

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους".
Πηγή Left.gr

Και σε print screen:

Φυσικά κάτι τέτοιο απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Η ΤτΕ εκδίδει κάθε μήνα την ανάλυση χρηματοδότησης εσωτερικού συμπεριλαμβανομένων των εντόκων .

Δες στο λινκ της ΤτΕ. Εκεί εμφανίζονται και τα υπόλοιπα ανά μήνα των εντόκων γραμματίων (χρεόγραφα) που έχουν εκδοθεί από το κράτος.


Οι σκληροί διαπραγματευτές , φωστήρες και γνώστες των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τι έκαναν λοιπόν;

Πήγαν και άθροισαν το σημείο που εμφανίζονται τα υπόλοιπα ανά μήνα, θεωρώντας ότι είναι νέες εκδόσεις ανά μήνα. Μπέρδεψαν τις αναχρηματοδοτήσεις εντόκων 3μηνης, 6μηνης κοκ διάρκειας που λήγουν (rollover) ως νέα έντοκα.

Να μας λένε, είναι 120 δις τα έντοκα. Τι τρομοκρατείτε τον κόσμο;

Με την λογική τους, οι καταθέσεις στις τράπεζες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ είναι 1,79...τρισ €!
Πηγή ΤτΕ

Epic Fail τεραστίων διαστάσεων το οποίο επανέλαβε ο τιτάνας των οικονομικών Πάνος Σκουρλέτης στον ΣΚΑΙ.

Αυτοί λοιπόν θέλουν να μας κυβερνήσουν. Ούτε να φαντάζομαι δεν θέλω τι θα γίνει αν αυτή η επιθυμία να κυβερνήσουν γίνει πραγματικότητα.

Το συνθηματάκι "πρώτη φορά αριστερά" (αν γίνει το απευκταίο), θα γίνει σίγουρα "Πρώτη και τελευταία φορά αριστερά". Το θέμα είναι αν θα έχει μείνει κάτι όρθιο από αυτήν την "δοκιμή" που θέλουν να κάνουν αρκετοί ψηφοφόροι.


Υστερόγραφο

Σήμερα μάλιστα με αφορμή ένα άλλο γεγονός, τις δηλώσεις Τόλιου για έκδοση εντόκων και υποχρεωτική συμμετοχή από τους καταθέτες και την απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, οι άσχετοι της Κουμουνδούρου εξέδωσαν και άλλη ανακοίνωση που μιλάνε για ημιμαθείς στο θέμα των εντόκων(!)

"Ο κ. Σταμάτης κάνει άλλη μια επίδειξη της ημιμάθειάς του. Αφού πρώτα μας έπεισε ότι δεν έχει ιδέα τι είναι τα έντοκα γραμμάτια και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, τώρα πέρασε στα πιο δύσκολα, τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Εκτός από την άγνοιά του στα οικονομικά, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν αποφάσεις "ρουτίνας" αλλά πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα."

Ψεύτες, ανίδεοι ή απλά ΣΥΡΙΖΑ;

IL



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας