Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ανάπτυξη 2,7% το 2017;

Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ. Και μόνο το νούμερο ξενίζει μιας και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες προβλέψεις με εξαίρεση το φθινόπωρο του 2014 όπου και πάλι ο προϋπολογισμός προέβλεπε μεγέθυνση της οικονομίας για το 2015 της τάξης του 2,7%.

Αυτό που δεν προέβλεπε βέβαια ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε τον Ιανουάριο του 2015 και η συνακόλουθη θύελλα της περήφανης διαπραγμάτευσης με πουκάμισα έξω και σηκωμένους γιακάδες που έβλαψε πολλαπλώς και εκτενώς την χώρα.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην πρόβλεψη είναι οι τομείς οι οποίοι θα συμβάλουν στην προβλεπόμενη μεγέθυνση. Σύμφωνα λοιπόν και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη του 2017 θα οφείλεται κατά βάση στην αύξηση των επενδύσεων (ανοιχτό μωβ στον πίνακα) και δευτερευόντως στην αύξηση της ιδιωτική κατανάλωσης (γαλάζιο χρώμα)



Για αυτά τα 2 μεγέθη προβλέπεται αύξηση 13,7% στις επενδύσεις και 1,5% στην ιδιωτική κατανάλωση. Το 1,5% φαντάζει μικρό, αλλά σε απόλυτα μεγέθη είναι σημαντικό μιας και η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί το 69,9% του ΑΕΠ της χώρας (από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε.)
Η πρόβλεψη είναι κατά την γνώμη μου πολύ αισιόδοξη αν ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες όπως:

• Σημαντική αύξηση των φόρων. Ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει αύξηση φόρων 3 δις €. Από το 2017 μέρος της φοροκαταιγίδας περιλαμβάνει έσοδα από αύξηση φόρων στην συνδρομητική τηλεόραση, στην μπύρα, σε τσιγάρα-καπνό ακόμα και στον καφέ

• Μείωση συντάξεων. Ενδεικτικά αναφέρω -586,3 εκ € στο ΕΚΑΣ, -207,5 εκ στους συνταξιούχους ΔΥ, -348,5 εκ € σε επικουρικές, επιπλέον των τεράστιων περικοπών που έχουν ήδη γίνει στο ΕΚΑΣ, σε επικουρικές αλλά και κύριες συντάξεις


• Αύξηση των εισφορών. Ήδη από το 2015 οι εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών αλλά και πρόσφατα συνταξιούχων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων δεν έχουν ακόμα σταθμιστεί.

• Η ιδεοληψία της κυβέρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε επένδυση. Όλοι γνωρίζουμε τις περιπέτειες της Ελληνικός Χρυσός, τα σαράντα κύματα από τα οποία ακόμα περνάει η επένδυση στο Ελληνικό, ενώ ακόμα και ο Εμίρης του Κατάρ σκέφτεται να ακυρώσει προγραμματισμένες επενδύσεις δις € 

• Η πίεση των δανειστών για νέα μέτρα προκειμένου να είναι καλυμμένοι οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% το 2018 (προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα)

Οι επιπτώσεις των παραπάνω παρεμβάσεων στην πραγματική οικονομία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ενδεχομένως στην κυβέρνηση να ποντάρουν πολλά σε στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κάποια μείωση της ανεργίας και ίσως προγραμματίζουν επιστροφή «κοινωνικού πλεονάσματος-μερίσματος» υπό την μορφή που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 ενώ είναι επίσης πολύ πιθανή στις αρχές του 2017 η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα .

Όπως και να έχει, κατά την γνώμη μου το +2,7% είναι αρκετά δύσκολος στόχος. Ίσως να ήταν επιτεύξιμος με άλλο κράμα μέτρων και υπό άλλες συνθήκες. Παρόλαυτά, μια οικονομική μεγέθυνση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

IL

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας