Στην Ελλάδα το δείγμα ήταν 1.007 ενήλικα άτομα εξαιρουμένων των πολύ αραιοκατοικημένων περιοχών και νησιών Αιγαίου και Ιονίου. Το περιθώριο σφάλματος ήταν 4,7%
Τα αποτελέσματα για το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών που ερευνήθηκαν ήταν τα εξής:
Ως σημαντικότερος παράγοντας εθνικής ταυτότητας απαντήθηκε η γλώσσα σε ποσοστό 97%. Ακολούθως τα κοινά ήθη και έθιμα με 86%. Το να έχεις γεννηθεί στην χώρα σε ποσοστό 58% ενώ το να είσαι Χριστιανός απαντήθηκε ως σημαντικό από το 34% των ερωτηθέντων.
Τα αποτελέσματα στις επί μέρους ερωτήσεις ειδικά για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Γλώσσα
Το 95% των Ελλήνων θεωρεί σημαντικό να μιλάς ελληνικά για να θεωρείσαι Έλληνας. Μεγάλα είναι τα ποσοστά και στις υπόλοιπες χώρες.
Ήθη, Έθιμα, Κουλτούρα
Εδώ υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις. Οι Έλληνες απάντησαν με συντριπτικά ποσοστά (93%) ότι πρέπει να μοιράζεσαι τα εθνικά μας ήθη και έθιμα για να σε θεωρούν πραγματικά Έλληνα. Από τα μικρότερα ποσοστά σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε στην Γερμανία (73%) και Σουηδία (64%)
Γενέτειρα Χώρα
Και εδώ (παρέα με τους Ούγγρους, Πολωνούς και Ιταλούς) οι Έλληνες εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά (77%) ως προς το αν πρέπει κάποιος να έχει γεννηθεί στην χώρα για να θεωρείται «ένας από εμάς». Ομοίως Γερμανοί (34%) και Σουηδοί (20%) εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά.
Θρησκεία
Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να βάλουν αυτοί το αν είναι πολύ σημαντικό, αρκετά σημαντικό, λίγο σημαντικό ή καθόλου σημαντικό όπως στις προηγούμενες ερωτήσεις. Το ερώτημα ήταν flat, αν θεωρείς πολύ σημαντικό το να είσαι Χριστιανός. Σε αυτό το ερώτημα η Ελλάδα εμφανίζει μακράν τα μεγαλύτερα ποσοστά (54%) ακόμα και σε σχέση με ισχυρά καθολικές χώρες όπως η Ιταλία (30%) και η Πολωνία (34%).
Όλη η έρευνα στο Pewresearch.org
IL
Συμπεράσματα
Η γλώσσα και η κοινή κουλτούρα θεωρούνται από τους Ευρωπαίους βασικότατες συνιστώσες της εθνικής τους ταυτότητας. Περίπου 3 στους 5 θεωρούν σημαντικό ή αρκετά σημαντικό να έχεις γεννηθεί στην χώρα τους ενώ η θρησκεία δεν φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο. Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.Όλη η έρευνα στο Pewresearch.org
IL
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα