Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο μύθος της φθηνής τυρόπιτας με δραχμή

Σίγουρα το έχετε ακούσει και διαβάσει σαν επιχείρημα υπέρ της δραχμής. «Πριν μπει το ευρώ όλα ήταν πιο φθηνά, αγοράζαμε τυρόπιτα με 150 δραχμές!». Και πράγματι αν το απομονώσει κάποιος θα διαπιστώσει ότι σήμερα οι τυρόπιτες κοστίζουν 1,5 με 2 ευρώ δηλαδή 511 με 681 παλαιές «καλές δραχμές». Ωστόσο ξεχνάνε κάτι πολύ βασικό. Τον πληθωρισμό.


Επί εθνικού νομίσματος ο πληθωρισμός, ειδικά από το 1977 και μετά, ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ σε περιόδους οικονομικής κρίσης εκτοξευόταν (πηγή). Μόνο τα λίγα τελευταία χρόνια πριν μπούμε στην ΟΝΕ ήταν σε σχετικά χαμηλά, για τα ελληνικά δεδομένα, επίπεδα λόγω συμμαζέματος των δημοσιονομικών για να μπούμε στην ΟΝΕ .

Ο μέσος όρος της 10ετίας πριν μπούμε στην ΟΝΕ ήταν 8,9% ενώ αν πάμε πιο πίσω τα πράγματα αγριεύουν. Οπότε ας κάνουμε μια απλουστευτική προσέγγιση για να δούμε πόσο θα ήταν η τυρόπιτα σήμερα εάν δεν είχαμε μπει στην ΟΝΕ λαμβάνοντας υπόψη μ.ο. πληθωρισμού 8,9% / χρόνο.


Ξαφνικά, το επιχείρημα «φθηνή τυρόπιτα» (και όλα τα συναφή) εξαφανίζεται καθώς σήμερα, η τυρόπιτα θα είχε περίπου το ίδιο κόστος είτε με δραχμή είτε με ευρώ. Βέβαια δεν συζητάμε καν για ένα smartphone που θα μπορούσαν να το αγοράσουν μόνο οι πολύ πλούσιοι.

Φυσικά στην ανάλυση θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που επηρεάζονται από υποτιμήσεις του νομίσματος (βλέπε για παράδειγμα περίοδο 1984-1985 στο σχεδιάγραμμα) αλλά νομίζω από μόνος του ο πληθωρισμός αρκεί.

IL

Διάβασε ακόμα

3 σχόλια :

  1. Που την έτρωγες την τυρόπιτα 150δρχ το 2001...στη Μύκονο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ok, εάν είχαμε δραχμή υπό 8.9% τρέχον πληθωρισμό η τυρόπιτα θα έκανε 563 δρχ το 2017.
    Αλλά δεν μας εξηγείς γιατί η τυρόπιτα κάνει 681 δρχ με ευρώ κι ενώ ο πληθωρισμός κρατήθηκε στον ευρωπαικό μέσο όρο αρκετά κάτω απο τον πληθωρισμό του 8,9% την δεκαετία πριν μπουμε στο ευρω.
    συμπερασματικα, με το ευρώ αυξήθηκε η τυρόπιτα ακόμη και εάν ο πληθωρισμός ευνοούσε την διατήρηση μιας σταθερής τιμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συντάκτης του άρθρου μάλλον ζει σε άλλη χώρα. Την μια μέρα το νερό στο περίπτερο έκανε 50 δραχμές και μέσα σε μια εβδομάδα 0.50 λεπτα του Ευρώ. τι σχέση έχει ο πληθωρισμός με τις απαράδεκτες εμπορικές πρακτικές που ανέχτηκαν οι προδοτικές κυβερνήσεις μας; έλεος πια με αυτά τα "μπλογκ του χιλιάρικου" που ασκούν σκαιά πολιτική για χάρη των αφεντικών τους. Σε άλλη χώρα, θα επενέβαινε εισαγγελέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας