Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

«Το PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία». Σοβαρά;

To PSI κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία!  Αυτή είναι η μόνιμη επωδός Τσιπροκαμμένων και λοιπών σχετικά με την επίπτωση που είχε το PSI στα ταμεία.

Αλήθεια;

Στο site του Υπουργείου Οικονομικών/χρονολογικές σειρές Κεντρική Κυβέρνηση μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ταμεία (Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης – ΟΚΑ).

Επιχορήγηση στα ταμεία είναι η κρατική κάλυψη του gap του εκάστοτε ταμείου ανάμεσα στις εισφορές που εισπράττει και στις συντάξεις που δίνει. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε το gap ανάμεσα σε εισφορές και συντάξεις (στοιχεία για τους ΟΚΑ στο αντίστοιχο σημείο Χρονολογικές σειρές ΟΚΑ - ποσά σε δισ €)

Για να επιχορηγεί το κράτος τα ταμεία θα πρέπει να περισσεύουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή να τα δανείζεται. Αλλιώς επιχορήγηση δεν μπορεί να υφίσταται, τα ταμεία χρεοκοπούν και συντάξεις δεν καταβάλλονται.

Την περίοδο 2013-2015 το κράτος επιχορήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία με το συνολικό ποσό των 40,39 δισ €. Μόνο το 2013 η επιχορήγηση ήταν 15,74 δισ €

Κρατικές επιχορηγήσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία

«Ναι αλλά αυτήν την περίοδο έχει αυξηθεί πολύ η ανεργία και έχουν μειωθεί οι μισθοί άρα λογικά υπάρχουν αυτές οι επιχορηγήσεις» θα έλεγε κάποιος.

Η κατάσταση ήταν παρόμοια και όταν «λεφτά υπήρχαν» όπως επιβεβαιώνουν επισήμως τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ σελίδα 72. 2009 η κρατική επιχορήγηση προς τα ταμεία ήταν 19,65 δισ €, πολύ μεγαλύτερη της επιχορήγησης του 2013 παρόλο που οι άνεργοι αλλά και συνταξιούχοι τότε ήταν λιγότεροι.


Η ζημιά λόγω PSI

Το 2012 το κράτος κούρεψε τα ομόλογα που διακρατούνταν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα ταμεία υπέστησαν ζημιές 7,4 δις € (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ζημιές απο το PSI εδώ)

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ζημιά των ταμείων (που δήθεν πριν το PSI ήταν εύρωστα αλλά καταστράφηκαν μετά από αυτό) αντιστοιχεί σε λιγότερη από την μισή επιχορήγηση που έλαβαν από το κράτος τον επόμενο χρόνο για να μπορούν να δίνουν συντάξεις.

Αυτή είναι η καταστροφή για την οποία φωνασκούν οι γκαιμπελίσκοι;

Ξέχωρα από αυτό, το κράτος εξασφάλισε πόρους για να μπορεί να συνεχίσει να επιχορηγεί τα ταμεία.


Θα μπορούσε να συνεχίσει το κράτος να συνεχίσει να επιχορηγεί αν δεν γινόταν το PSI;

Ο ακόλουθος πίνακας δημοσιεύτηκε σε ανάλυση της Alpha Bank


Μόνο το 2014 οι υποχρεώσεις του κράτους σε χρεολύσια θα ανέρχονταν χωρίς το PSI σε 62,6 δισ € ή 125% των εσόδων του κρατικού προυπολογισμού.

Αν μετά τα παραπάνω εξακολουθείς να πιστεύεις ότι «το PSI κατέστρεψε τα ταμεία» τότε χρήζεις, αν δεν είσαι κομματικό στέλεχος, ιατρικής παρακολούθησης.

IL

Διάβασε ακόμα
Πόσο κουρεύτηκε το ελληνικό χρέος με το PSI και πόσο επλήγησαν ξένοι και εγχώριοι πιστωτές


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας