Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Συντάξεις: Τα νούμερα δεν βγαίνουν

Οι πρώιμες συνταξιοδοτήσεις, οι παχυλές συντάξεις και οι παροχές χωρίς ένσημα αποτελούσαν τον κανόνα στην προμνημονιακή Ελλάδα.

Η μελέτη που ζήτησε ο Γιαννίτσης το 2000 διαπίστωσε ότι το 2010 η χώρα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώνει συντάξεις. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του αλλά αντιθέτως αφού εκατομμύρια διαδήλωσαν εναντίον του σχεδίου περικοπών για αποκατάσταση της βιωσιμότητας των ταμείων, αποπέμφθηκε κακήν κακώς απο την κυβέρνηση Σημίτη.

Φυσικά το 2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε. Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο) προέβλεπε τομές στο ασφαλιστικό προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά.

Δυστυχώς αν κάποιος ελέγξει τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων δεν θα δεί σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το κακό παρελθόν.

Ποιο συγκεκριμένα:

Τον Μάρτιο του 2015 υπήρχαν 2.654.784 συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, ανασφάλιστων ΟΓΑ(!) και άνευ ένδειξης που έλαβαν 2,346 δισ € (28,157 δισ € τον χρόνο). Οι 1.260.032 είναι άνδρες και 1.391.132 γυναίκες.

Συγκριτικά με το εισόδημα απο συντάξεις προ μνημονιακών μειώσεων, κρατήσεων ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τις διαφορές.
 Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι προ μνημονίου υπήρχαν 14 συντάξεις ενώ τώρα 12.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τις συντάξεις γήρατος που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα, η μέση σύνταξη προ 2010 ήταν 1.080€ / μήνα ή 15.120€ τον χρόνο. Το 2015 η μέση σύνταξη ήταν 961€ / μήνα ή 11.532€ τον χρόνο. Η συνολική μείωση ήταν 23,7%.

Η κατανομή εισοδήματος των συνταξιούχουν έχει ώς εξής
Στις συντάξεις γήρατος το 45% βρίσκεται λαμβάνει την μέση σύνταξη ή παραπάνω και το 55% κάτω της μέσης σύνταξης. Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμα και μετά τις μνημονιακές μειώσεις υπάρχουν 356.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 1.500€ και πάνω. Ένα όριο στα 1.500€ θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Η κατάσταση στο πλήθος των συντάξεων ανά συνταξιούχο είναι απογοητευτική.
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν 414.282 συνταξιούχου που έχουν 3 ή και παραπάνω συντάξεις. Μάλιστα 4 τυχεροί λαμβάνουν 10 διαφορετικές συντάξεις! Αυτό θα πει νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού.

Φυσικά τα ευτράπελα δεν σταματάνε εδώ. Αντιθέτως φτάνοντας στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των ορίων συνταξιοδότησης τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας
 Με μια απλή πρόσθεση μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι κάτω των 56 ετών (άγνωστο πότε συνταξιοδοτήθηκαν) είναι 200.338 (8% του συνόλου) που λαμβάνουν 154 εκ € τον μήνα ή 1,85 δισ € τον χρόνο. Για να γίνει πιο κατανοητό το ποσό, οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών στοιχίζουν όσο τα 2/3 του ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν οι κάτοχοι ακινήτων.

Τα πρωτεία στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν βέβαια οι συνήθεις ύποπτοι, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μια ματιά στους νέους συνταξιούχους του Α Τριμήνου 2015 το επιβεβαιώνει:
Απο τους 6.255 νέους συνταξιούχους του Δημοσίου 2.097 (34%) είναι κάτω των 55. Ενδεικτικά το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΚΑ είναι 24%

Φυσικά εκτός απο νεότεροι στην σύνταξη οι ΔΥ απολαμβάνουν και μεγαλύτερες συντάξεις μιας και το ταμείο τους παρέχει συντάξεις ύψους 1.030€, σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου.

Γίνεται κατανοητό ότι για ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων οι εισφορές τους δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο συνολικό ύψος των συντάξεων που θα λάβουν φτάνοντας στο προσδόκιμο ζωής.

Όταν λοιπόν διαβάζουμε για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει ρητά ποιος και γιατί θα πληρώνει αυτά τα νέα ελλείμματα που θα δημιουργούνται κάθε χρόνο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η γεωγραφική κατανομή των συντάξεων και δή των αναπηρικών.
Επι του συνόλου των συντάξεων οι αναπηρικές αποτελούν το 7,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρικών ωστόσο, βρίσκεται στην λεβεντογέννα Κρήτη στην οποία το ποσοστό αναπηρικών είναι 39% μεγαλύτερο του μέσου όρου της χώρας.

Επίλογος

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για διαπιστωθεί ότι τα νούμερα "δεν βγαίνουν" εδώ και καιρό. Όποιες ενέργειες εξορθολογισμού έχουν μείνει ημιτελείς είτε λόγω πολιτικού κόστους, είτε λόγω των ιαχών του λαικισμού, είτε λόγω ανικανότητας, είτε με οποιονδήποτε απου τους παραπάνω συνδυασμούς.

Για τα παραπάνω δεδομένα κανένας τηλεδικαστής πρωινάδικου δεν θα μιλήσει. Η ουσία παραμένει:
Εαν δεν παρθούν δραστικά μέτρα η επόμενη χρεοκοπία είναι πολύ κοντά.

IL

Διάβασε ακόμα
Μερικές απλές προτάσεις εξοικονόμησης πόρων στο Ασφαλιστικό
Είναι δίκαιες οι περικοπές συντάξεων; Ναι είναι, για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

3 σχόλια :

  1. Αν ήτανε κόσμημα με μαργαριτάρια θα ήσουν πλούσιος. Μια διαγώνια ματιά του έρριξα και ψάρεψα:
    1. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν 414.282 συνταξιούχου που έχουν 3 ή και παραπάνω συντάξεις». Δλδ αν εσύ πληρώνεις εισφορές σε ΤΡΙΑ Ταμεία πόσες συντάξεις πρέπει να πάρεις; Προφανώς δεν ξέρεις ότι ΕΝΑ Ταμείο Κύριας σύνταξης και ΕΝΑ ταμείο επικουρικής θεωρούνται ΔΥΟ Ταμεία.
    2. «Με μια απλή πρόσθεση μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι κάτω των 56 ετών (άγνωστο πότε συνταξιοδοτήθηκαν) είναι 200.338 (8% του συνόλου) που λαμβάνουν 154 εκ € τον μήνα ή 1,85 δισ € τον χρόνο»
    Οι συνταξιούχοι κάτω των 56 ετών που γράφεις περιλαμβάνουν παιδιά και συζύγους θανόντων (γονέων και/η συζύγων) καθώς και αναπηρικές συντάξεις. Αν μάλιστα διάβαζες λίγο καλύτερα (σελ. 8 του λινκ που ΕΣΥ παραθέτεις) θα έβλεπες ότι οι 76 χιλ είναι συνταξιούχοι γήρατος (κυρίως ένστολοι και μητέρες ανηλίκων –δική μου πληροφορία αυτή) και οι υπόλοιποι παίρνουν είτε σύνταξη θανάτου είτε αναπηρική σύνταξη.
    3. «Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμα και μετά τις μνημονιακές μειώσεις υπάρχουν 356.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 1.500€ και πάνω. Ένα όριο στα 1.500€ θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ετήσια βάση»
    Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι. Οι συντάξεις άνω των 1500€ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ σε αυτές τις τιμές αλλά στην πραγματικότητα πριν καταλήξουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων υφίστανται «μνημονιακές» κρατήσεις που ξεκινούν από το 20%. Έτσι μια σύνταξη των 3.200€ μετά τις κρατήσεις (μνημονιακές, φόρος εισοδήματος, εισφορά υγειον, περίθαλψης) γίνεται… 1450€.
    4. «Απο τους 6.255 νέους συνταξιούχους του Δημοσίου 2.097 (34%) είναι κάτω των 55. Ενδεικτικά το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΚΑ είναι 24%»
    Μόνο που οι περισσότεροι από αυτούς είναι ένστολοι και όχι γενικώς «ΔΥ».
    5. «οι ΔΥ απολαμβάνουν και μεγαλύτερες συντάξεις μιας και το ταμείο τους παρέχει συντάξεις ύψους 1.030€, σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου»
    Λογικό δεν είναι να παίρνουν υψηλότερες συντάξεις αφού εργάζονται περισσότερα χρόνια και δεν κρύβουν εισοδήματα –άρα πληρώνουν πολύ περισσότερες εισφορές; Το 25% των συνταξιούχων του ΙΚΑ συνταξιοδοτούνται με 4,5 χιλ ένσημα αλλά οι ΔΥ συνταξιοδοτούνταν μέχρι το 2010 με 10,5 χιλ ένσημα και ελάχιστη ηλικία τα 58 έτη (για τις μητέρες ανηλίκων οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ήταν ίδιες σε ΙΚΑ. ΟΑΕΕ, Δημόσιο αλλά οι ΔΥ προφανώς έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης).
    Σταματάω εδώ και πάω για σουβλάκια (2€ το σουβλάκι φτάσαμε φίλε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Μάθε να διαβάζεις. Γράφω για άνω των 3 δηλαδή δεν περιλαμβάνω όσους έχουν κύρια και επικουρική. Απο εκεί και πέρα ο αριθμός όσων έχουν 3 συντάξεις είναι αδικαιολόγηγα μεγάλος. Κάποιοι "δούλευαν" κάπου μερικά χρόνια και τα παραθυράκια τους επέτρεπαν να βγάλουν και τρίτη σύνταξη. Γκέγκε;
    2. Δηλαδή οι 200.000 συνταξιούχοι κάτω των 55 τώρα (ποιος ξέρει πόσοι ήταν προ 3-4 ετών, 250.000; 300.000;) είναι παιδιά και συζύγους θανόντων και παιδιά (σαν την Ζωίτσα δηλαδή); LOL ρε τιτάνα της λογικής. LOL. Βtw ακόμα και σύζυγοι-παιδιά θανόντων να περιλαμβάνονται, κακώς περιλαμβάνονται. Κάτι τέτοια καταστρέφουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
    3. Τα ποσά που αναφέρονται είναι αυτά που πιστώνονται. Καλό είναι να μην καταπίνεις αμάσητο τον σανό που σας ταίζουν
    4. Οι ένστολοι είναι ένα κομμάτι των ΔΥ και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται ο αριθμός και δεν θα έπρεπε καν να βγαίνουν κάτω των 55 σε σύνταξη έτσι και αλλιώς
    5. Τι λές ρε τιτάνα πάλι; Οι ΔΥ εργάζονται περισσότερα χρόνια και δεν κρύβουν εισοδήματα; και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που εργάζοντια περισσότερρα χρόνια και δεν κρύβουν τα εισοδήματα και το κυριότερο, τρέφουν τους ΔΥ, τι ακριβώς κάνουν;
    Τιτάνα με λογική πρωτόζωου. Φάε μπόλικο σουβλάκι, έχει πρωτείνη και ίσως βοηθήσει να αναγεννηθεί κανένα εγκεφαλικό κύτταρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας