Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Καθημερινό οικονομολογικό χάος ΣΥΡΙΖΑ

Ο Β. Σόιμπλε θα το έχει σκεφτεί. Εξάλλου πρόκειται για ατάκα του καγκελάριου Μπίσμαρκ: «3 καθηγητές - η πατρίς εχάθη!». Οπότε, σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν 10 καθηγητές με ειδίκευση στην οικονομική επιστήμη και δελτίο μέλους ή φίλου του ΣΥΡΙΖΑ. Στη μία άκρη ο Γ. Βαρουφάκης. Που πιστεύει πως ο «λιτός βίος» δεν αποκλείει τη «Ράτκα» και σερβίρει σαρακοστιανά στο φωτογράφο του Paris Match. Στην άλλη άκρη, ο Κ. Λαπαβίτσας. Που τραγουδά κλαίγοντας τον ύμνο του ΕΑΜ και γκρινιάζει που είμαστε ακόμη στο ευρώ.

Κι ανάμεσά τους το οικονομολογικό χάος. Στο υπουργείο κάθε πρωί ξεκινά η μέρα της εξαγριωμένης μαρμότας, της οποίας τον ρόλο κρατά ο Γ. Χουλιαράκης απ’ όταν τον άφησαν έξω απ’ τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Στην Κουμουνδούρου τότε διαδόθηκε πως ο κ. Χουλιαράκης «ήταν άρρωστος». Αλλά καθώς το χουλιαρακικό βηχαλάκι εξελίχθηκε σύντομα σε πολιτική πνευμονία, ο επικεφαλής του ΣΟΕ δεν συμμετείχε ούτε στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, προφανώς για να μην «κολλήσει» κανείς απ’ τις απόψεις του.

Ο κ. Χουλιαράκης βλέπετε, αγαπά τις κοστολογημένες προτάσεις, κι όχι τις θολές γραμμές των βαρουφακικών οριζόντων, πράγμα που εκτιμά ο οικονομολόγος αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης. Το ντουέτο τους όμως δεν είναι και πολύ δημοφιλές. Η Ν. Βαλαβάνη, ας πούμε, δεν τους δείχνει καμία συμπάθεια, μάλλον για να μην πέσει και την πλακώσει η αριστερή πλατφόρμα.

Τον έτερο οικονομολόγο Ν. Παππά τον έχει ήδη πλακώσει η πλατφόρμα της ΕΡΤ, ενώ ο Γ. Σταθάκης τελευταία μοιάζει κάπως με το Τζον Νας, χαμένος στην τρέλα των ημερών. Ας μην ξεχνάμε πως την ίδια ώρα που ο Ε. Τσακαλώτος λέει πως είναι «βέβαιος πως θα επιτευχθεί συμφωνία», ο Κ. Λαπαβίτσας διαισθάνεται πως «πάμε για ρήξη», και στο βάθος ελαύνουν οι οικονομολογικές ρεζέρβες: η Ε. Παναρίτη χωρίς το Γ. Παπανδρέου ήρθε να μας σώσει ξανά ως «θεσμική οικονομολόγος» που στην ούγια γράφει «ΣΥΡΙΖΑ».

Η Λ. Κατσέλη με το καθησυχαστικό μειδίαμα που πρωτοείδαμε στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και στη «Λάμψη» του Κιούμπρικ λέει πως «όλα θα πάνε καλά». Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τον Γ. Ρωμανιά των ΑΝΕΛ που αυτή την εβδομάδα με τις συντάξεις βρήκε πάλι ξανά τρόπο να σπείρει τον πανικό, και ν’ απολαύσει τη φωτογραφία του στα πρωτοσέλιδα. Σύνολον, 11 οικονομολόγοι. Αλλά πάλι, στη Βουλή του 2010 υπήρχαν 40 οικονομολόγοι, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους η πατρίς δεν εχάθη. Οπότε ο Μπίσμαρκ από εκεί ψηλά, θα μας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας