Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

O Γιάνης, η ύφεση και ο αποπληθωρισμός

Έχω αναφερθεί και παλαιότερα σε ουρανομήκεις ανοησίες και ανυπέρβλητες μπούρδες που έχει εκφέρει ο "διαπρεπής" οικονομολόγος(;) Γιάνης.

Αυτές τις ημέρες, λες και δεν ακούμε τις απίστευτες ανοησίες απο την πλέον ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, πετάχτηκε για να σχολιάσει τις ανακοινώσεις επιστροφής της Κύπρου σε ανάπτυξη.

Φυσικά η θέση του είναι ότι το ΑΕΠ "εμφανίζεται θετικό" επειδή ο πληθωρισμός είναι αρνητικός.
Εδώ τα τουίτς του:

Τα παραπάνω tweets να διαβαστούν με προσοχή. Κίνδυνος μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.

Ορίστε γιατί:

1. Ως ύφεση ορίζουμε τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ. Σε απλούς όρους πχ, δε μας ενδιαφέρει αν το εισόδημά μας διπλασιάστηκε εφόσον οι τιμές τετραπλασιάστηκαν γιατί τότε καταναλώνουμε τα μισά απ' ό,τι πριν.

2. Από την εποχή του Νεύτονα και του Leibniz αν δεν απατώμαι, ξέρουμε τα εξής: RealGDP=GDP/P. Με τόνους συμβολίζουμε τις παραγώγους ως προς το χρόνο: (RealGDP)'=(GDP' * P- P'*GDP)/P^2.

To 'Real' GDP change = (GDP change)/Inflation. που αναφέρει ο προφ δεν υπάρχει σε κανένα σύστημα μαθηματικών που ξέρουμε.

Από την παράγωγο του λογαριθμου του RealGDP ως προς το χρόνο έπεται ότι όταν η ποσοστιαία μεταβολή των τιμών είναι πιο αρνητική από την ποσοστιαία μεταβολή του GDP, το πραγματικό GDP αυξάνει. EXPANSION, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, πείτε το όπως θέλετε. Αλλά όχι ύφεση.

3. Το "Αύξηση ΑΕΠ Κύπρου σε "σταθερές" τιμές 2015-16 = 0.4%, Πληθωρισμός = -1.7% => Μείωση ΑΕΠ σε € = -0.68% Τόσο απλά! " δε βγάζει νόημα σε κανένα σύστημα λογικής. Ακόμα κι αν άλλαζε κανείς τους ορισμούς της ύφεσης από πραγματικούς σε ονομαστικούς όρους, αυτά θα έπρεπε να αθροίζουν. Το παραπάνω tweet δε βγάζει νόημα για ανθρώπους με συμβατική νοημοσύνη.

4. Η επιμονή να υποστηρίζει κάτι τόσο εξόφθαλμα λάθος ανήκει στην ειδικότητα άλλων επιστημών.

5. Μπορούμε να το πούμε με σχετική σιγουριά: ο γάιδαρος δεν πετάει.

6. Φράσεις του τύπου "άλλη μια φορά" και "τόσο απλά" δεν προσδίδουν αξία στο επιχείρημα και αποτελούν τρανά παραδείγματα της μεθόδου "απόδειξη δια του εκφοβισμού".

(credits στον Κώστα Ρουμανιά)

Ο παλιός καλός Γιάνης δηλαδή, που εμφανιζόταν σε Παπαδάκηδες, Αυτιάδες και λοιπά περιτρίμματα, πετούσε 2-3 τεχνικοοικονομικούς όρους και αράδιαζε ακατάσχετες ανοησίες που μπέρδεψαν πολύ κόσμο. Τόσο κόσμο, ώστε ο γελοιοδέστερος των Πρωθυπουργών Τσίπρας, να τον κάνει ΥΠΟΙΚ. Ακολούθησε η γνωστή περίοδος της ηρωικής "διαπραγμάτευσης" τα σηκωμένους γιακάδες και τα πουκάμισα έξω με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Μόνο που αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί αγαπητέ Μπαρουφάκη. Σε μάθανε.

IL

Διάβασε ακόμα
Βαρουφιές
Όταν η επαιτεία γίνεται επιστήμη: Η περίπτωση Βαρουφάκη
Βαρουφάκης Reloaded
Πρωτογενές Πλεόνασμα 2013: Πλαστό ή όχι; Η πραγματικότητα πίσω από τα "νούμερα"



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας