Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Το «παραμύθι» του εθνικού νομίσματος και γιατί πλανώνται οι οπαδοί της δραχμής

Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής και στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε κοινή οικονομική πολιτική (προϋπολογισμό και φορολογία), όχι όμως αλλαγή νομίσματος, που είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, επισημαίνει το Δίκτυο σε ανάλυσή του για τις πιθανές επιπτώσεις μιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.


Η ανάλυση του Δικτύου χαρακτηρίζει «παραμύθι» τα όσα ακούγονται για επιστροφή στη δραχμή, σημειώνοντας ότι όσοι αναπολούν τις εποχές της δραχμής του '80, λησμονούν ότι τότε και σχεδόν έως το 2000 που υιοθετήθηκε το ευρώ, η παγκοσμιοποίηση ήταν απλώς μια λέξη καινούργια. Ο ανταγωνισμός στην ΕΕ δεν περιλάμβανε ακόμα τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ η ΝΑ Ασία ήταν ακόμα στην προθέρμανση.

Πλάνες και μύθοι θρυμματίζουν την οργισμένη ελληνική συνείδηση

Οι οπαδοί της δραχμής υπερτονίζουν την πιθανή θετική εκδοχή του εθνικού νομίσματος μέσω κυρίως της τεράστιας υποτίμησης που θα ακολουθήσει. Η δραχμή παρέχει ρευστότητα, υποστηρίζουν, και η υποτίμηση θα οδηγήσει σε ανταγωνιστικότητα. Σε ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, η χώρα σύμφωνα με τη θετική όψη του παραμυθιού, θα έχει ξανά στη διάθεσή της τα εργαλεία εκείνα που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει ικανά την κρίση, είτε κατεβάζοντας τα επιτόκια, κάτι που τώρα δεν μπορεί να κάνει, είτε αφήνοντας το νόμισμα να διολισθήσει 20-30%.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Ποια στοιχεία είναι πιο σημαντικά στον προσδιορισμό της Εθνικής Ταυτότητας;

Το Pew Research πραγματοποίησε το 2016 μια πανευρωπαϊκή έρευνα προκειμένου να ερευνήσει και προσδιορίσει, μεταξύ άλλων, ποια στοιχεία θεωρούν οι Ευρωπαίοι και άλλοι λαοί ως πιο σημαντικά ως προς τον καθορισμό της «Εθνικής Ταυτότητας».

Στην Ελλάδα το δείγμα ήταν 1.007 ενήλικα άτομα εξαιρουμένων των πολύ αραιοκατοικημένων περιοχών και νησιών Αιγαίου και Ιονίου. Το περιθώριο σφάλματος ήταν 4,7%

Τα αποτελέσματα για το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών που ερευνήθηκαν ήταν τα εξής:


Ως σημαντικότερος παράγοντας εθνικής ταυτότητας απαντήθηκε η γλώσσα σε ποσοστό 97%. Ακολούθως τα κοινά ήθη και έθιμα με 86%. Το να έχεις γεννηθεί στην χώρα σε ποσοστό 58% ενώ το να είσαι Χριστιανός απαντήθηκε ως σημαντικό από το 34% των ερωτηθέντων.

Τα αποτελέσματα στις επί μέρους ερωτήσεις ειδικά για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Συνολικές προβολές σελίδας