Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αποτίμηση ευρωεκλογών 2014

Μιας και καταλαγιάζει ο αχός των ευρωεκλογών καλό είναι να κάνουμε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων προκειμένου να διαπιστώσουμε τους συσχετισμούς που δημιουργούνται από εδώ και πέρα.


Ας ξεκινήσουμε με τα προφανή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και ΝΔ δεύτερη. Αυτό αποτελεί ήττα για την ΝΔ. Τελεία.

Εκ του αποτελέσματος ωστόσο είναι προφανές, ότι δεν κέρδισε ο Συριζα, αλλά έχασε η ΝΔ.

Ας δούμε ωστόσο ένα προς ένα τα κόμματα του κοινοβουλίου και το Ποτάμι:


ΣΥΡΙΖΑ
Για ένα κόμμα που υπόσχεται εδώ και 2 χρόνια τα πάντα στους πάντες και με μια κυβέρνηση η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα την φορολογία πιέζοντας την μεσαία τάξη, το να παίρνει λιγότερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών αποτελεί σαφή αποτυχία.

Αποτυχία αποτελεί και το γεγονός της προσπάθειας αναγωγής των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα με το διχαστικό «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν».Τελικά έφυγαν 150.000 ψηφοφόροι Συριζα.

Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούν πως γίνεται τα κυβερνητικά κόμματα να χάνουν αθροιστικά 10 μονάδες και να μην καρπώνεται τίποτα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, γεγονός πρωτοφανές. Αυτό δεν είναι ρεύμα ανατροπής και άλματος εξουσίας, αλλά φθοράς.

Το αλαζονικά λανθασμένο ανάγνωσμα του αποτελέσματος από την ηγεσία του κόμματος θα προκαλέσει, κατά πάσα πιθανότητα εκλογές το 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί θα γίνει σαφές ότι ο Συριζα έχει πιάσει το ταβάνι του. Και αυτό είναι 25-27%.
Οι χυδαίες επιθέσεις που εξαπολύει σχεδόν κατά πάντων καθώς και η εξαΰλωση των μόνων πρόθυμων να συνεργαστούν μαζί του ΑΝΕΛ, καθιστά άδηλο το μέλλον μιας πιθανής κυβέρνησης με κορμό Συριζα.

Αυτά βέβαια για την καθόλου πιθανή περίπτωση ο Συριζα να είναι πρώτο κόμμα σε εθνικές εκλογές.

Πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης είναι οι:
(1) Γλέζος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπαίνει σε αεροπλάνο για να μην μιλήσουμε για τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω ηλικίας. Φαντάζομαι θα πάει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο να μιλήσει στους Ευρωπαίους για τα οφέλη του Αλβανικού λαού απο την διακυβέρνηση του Χότζα που τόσο θαυμάζει.
(2) Σαφοράφα, γνωστή πρώην Πασόκα
(3) Παπαδημούλης, ο γνωστός εκατομμυριούχος της gauche caviar, τώρα θα έχει την δυνατότητα να αυξήσει ακόμα περισσότερο την περιουσία του
(4) Κούνεβα, άξια ευρωβουλευτής θα έχει πολλά να πει για την χώρα
(5) Κατρούγκαλος, θα έχει την δυνατότητα να διδάξει στους ευρωπαίους την «καλή βία». Φυσικά εκεί θα τον πάρουν με τις πέτρες (καλή βία)
(6) Χρυσόγονος, άλλος ένας πρώην Πασόκος

ΥΓ Οι κορμοράνοι και οι φάλαινες της Μεσογείου θρηνούν την μη εκλογή του άλλου πρώην Πασόκου και ορφανού του ΓΑΠ Κρίτωνα Αρσένη. Κουράγιο!


ΝΔ
Η ΝΔ έχασε περίπου 6 μονάδες από το ποσοστό των εκλογών του 2012. Οι ψηφοφόροι της έφυγαν κυρίως προς τα δεξιά αλλά και προς το Ποτάμι.

Βασικότερος λόγος είναι φυσικά η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Δεν αρκεί να φορολογείς ότι κινείται, συνθλίβοντας την μεσαία τάξη που είναι υποτίθεται το προνομιακό σου πεδίο αλλά όταν φτάνεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, πχ απολύσεις στο δημόσιο, άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών να «τραβάς κόκκινες γραμμές». Σύμφωνοι, η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της, υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που πιέζει, αλλά δεν είδαμε σοβαρές διαφοροποιήσεις σε βασικά ζητήματα.

Θα πρέπει να καταλάβουν καλά, ότι διορισμοί στην αυτοδιοίκηση και γενικά παροχές δεν αλλάζουν την ψήφο. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα το 2009 όταν ο Κώστας Καραμανλής Β ο Ακάματος, σκόρπαγε χρήμα παντού (αγρότες, γιατρούς, stage, αυξήσεις ΔΥ κτλ) αλλά δεν απέφυγε την πανωλεθρία.

Αυτό που θα κάνει κάποιον να ψηφίσει είναι η αποτελεσματικότητα (σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην θέσπιση φόρων) που θα έχει με την σειρά της αντίκτυπο στην τσέπη του ψηφοφόρου. Όχι με την έννοια της παροχής, όπως περιγράφτηκε παραπάνω αλλά με την έννοια της ουσιαστικής αύξησης εισοδήματος = πραγματικές θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και λιγότερη φορολογία στα ίδια υποζύγια.

Εκλέγονται οι:
(1) Βόζεμπεργκ. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι καλό για αυτήν, πέραν της καλαισθησίας και του grandeur του ντυσίματος της
(2) Σπυράκη. Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΝΔ στο Μέγκα. Και εδώ δεν μπορώ να βρω κάτι θετικό. Δεν μπορώ όμως να μην σημειώσω την εξέγερση που προκάλεσε η υποψηφιότητα της στους Συριζαίους και στις λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» οι οποίοι βέβαια αγνόησαν αντίστοιχες δικές τους υποψηφιότητες όπως του Κούλογλου, της Κυρίτση, του Καραμέρου κτλ. Όπως παντού, 2 μέτρα και 2 σταθμά για την αριστερά.
(3) Κεφαλογιάννης. Παιδί του κόμματος. No further comment
(4) Κύρτσος. Μου έκανε εντύπωση η υποψηφιότητα του, υπό την έννοια ότι ως πριν λίγο καιρό ήταν πολέμιος της ΝΔ και της ασκούμενης πολιτικής. Φυσικά όταν του έγινε η πρόταση έκανε και αυτός την απαιτούμενη κυβίστηση.
(5) Ζαγοράκης. «Σήκωσε το». Άλλα όχι στην ευρωβουλή αδελφέ!

Είναι να απορείς με τις επιλογές των ΝΔκρατών που άφησαν εκτός ευρωβουλής αξιολογότατα πρόσωπα για να εκλέξουν τους 5 προαναφερθέντες.
Εκτός η Τζαβέλλα, εκτός η Κράτσα εκτός και η Γιαννόπαπα.


Χρυσή Αυγή
Μια από τις αρνητικές εκπλήξεις της κάλπης είναι η αύξηση των ποσοστών αυτού του ναζιστικού-εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.

Πάνω από 500.000 ψηφοφόροι το επέλεξαν, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι υποστηρίζει ιδέες και αρχές ξένες με τον ελληνικό πατριωτισμό ή έστω με τον ντόπιο εθνικισμό.
Μάλιστα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν λειτούργησε αποτρεπτικά η ανάδειξη της φυσιογνωμία της οργάνωσης,

Επίσης η ΧΑ εξακολουθεί να ξεγελάει αρκετούς φορώντας την προβιά του εθνικισμού για να κρύψει το βαθύτατα ναζιστικό χαρακτήρα της.

Φυσικά, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της δεν είναι ναζί. Την επιλέγουν για συγκεκριμένους λόγους: Έχουν πληγεί βαθύτατα από την οικονομική κρίση, ζουν σε υποβαθμισμένες λόγω λαθρομεταναστών, περιοχές και πιστεύουν ότι ψηφίζοντας την «τιμωρούν» ή είναι εθνικιστές που την ψηφίζουν απενοχοποιημένα για δικούς τους λόγους.

Η ΧΑ, όπως και ο Συριζα, έχουν γιγαντωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Όσο θα βελτιώνονται ο συνθήκες τόσο θα μειώνεται η επιρροή τους. Ωστόσο η αντιμετώπιση της ΧΑ δεν περνάει μόνο από το Δικαστικό μέτωπο. Πρέπει να της δίνεται βήμα στα ΜΜΕ για να εκτίθεται. Η πρακτική που ακολουθείται στα πάνελ ότι «αν φέρετε ΧΑίτη εγώ φεύγω» είναι τεράστιο λάθος.

Εκλέγονται οι:
(1) Συναδινός. Στρατηγός ε.α. πρώην Δ/ντης των Ειδικών Δυνάμεων
(2) Φουντούλης. Εξαργύρωσε την στυγνή δολοφονία του παιδιού από τρομοκράτες. Απλά αίσχος.
(3) Επιτηδειος. Στρατηγός ε.α. πρώην Δ/ντης Σχολής Πυροβολικού και Δ/ντης Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ

Δύο Στρατηγοί που έφθασαν σε υψηλά κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων συστρατεύονται με την ΧΑ. Ελπίζω να μην είμαι μόνο εγώ προβληματισμένος με αυτό.


ΠΑΣΟΚ
Εδώ έχουμε ένα κόμμα που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2009 και μετά βλέπει την δύναμη του να μειώνεται. Οι περισσότεροι έχουν μετακομίσει στον Συριζα αλλά δεν παύουν διαρροές δεξιά και αριστερά.

Η δημοσκοπική κατάρρευση που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές αποφεύχθη κυρίως λόγω του διλήμματος που έθεσε ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος – ΠΑΣΟΚ ή ρίχνω την κυβέρνηση.

Βέβαια, το να χάνει 4 μονάδες σε σχέση με το 2012 δεν το λες και νίκη όπως διατείνονται στο ΠΑΣΟΚ και ούτε δικαιολογεί απαίτηση για περισσότερες «καρέκλες» στο υπουργικό συμβούλιο.
Ίσως το βλέπουν ως γενικότερη εικόνα μιας και τελικά το «όλον ΠΑΣΟΚ» εξέλεξε 4 ευρωβουλευτές με τον Συριζα, 2 με την Ελιά και 1 με το Ποτάμι, σύνολο 7.

Υπό αυτήν την έννοια, ναι νίκησε

Κατά τα λοιπά, είναι σίγουρο ότι στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν την ενδοσκόπηση και να πριονίζει ο ένας την θέση του άλλου. Ειδικά όσο υπάρχουν ακόμα ορφανά και υποστηρικτές του ΓΑΠ.
Επιπλέον οι Πασόκοι δεν έχουν καταλάβει ότι η βασική εκλογική τους πελατεία, οι ΔΥ και οι συνδικαλιστές έχουν μετακομίσει οριστικά στον Συριζα.

Άρα το να προσπαθούν να τους «χαϊδεύουν τα αυτιά» δεν θα τους αποφέρει οφέλη.

Εκλέγονται:
(1) Καιλή. Τα οφέλη της γλάστρας
(2) Καψής. Ένας Πασόκος παλαιάς κοπής, ο οποίος ανέλαβε εν λευκώ την αναδιάρθρωση ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ. Στον αρχικό διαγωνισμό για τις προσλήψεις τα προσόντα και η προϋπηρεσία μοριοδοτούσαν όσο έπρεπε. Αποτέλεσμα Πασόκοι της πρώην ΕΡΤ να μείνουν εκτός λίστας προσλήψεων. Φυσικά διαμαρτυρήθηκαν, ο διαγωνισμός ξαναέγινε με μειωμένα τα μόρια για προσόντα και προϋπηρεσία αλλού πλην ΕΡΤ. Εννοείται πως φουσκώθηκε υπέρμετρα η προϋπηρεσία στην παλαιά ΕΡΤ. Αποτέλεσμα να προσληφθούν όλοι οι Πασόκοι της ΕΡΤ και να μείνουν εκτός νέοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να προσφέρουν. ΠΑΣΟΚΑΡΑ λέμε!


KKE
Δεν έχουμε να πούμε πολλά για αυτό το σταλινικό απολίθωμα που ωστόσο έχει διαχρονικά μια ξεκάθαρη στάση, εν αντιθέσει με τον Συριζα που θέλει να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»:
Όχι στην ΕΕ, Όχι στο ευρώ, Όχι στο Σύνταγμα, Όχι στο ΝΑΤΟ, Όχι στον καπιταλισμό, Όχι, Όχι, Όχι, Όχι…

Εκλέγονται (με σοβιετικά ποσοστά βέβαια) οι:
(1) Παπαδάκης
(2) Ζαριανόπουλος


Ανεξάρτητοι Έλληνες
Ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι αν το κόμμα πάρει στις εκλογές ποσοστό μικρότερο από των εθνικών θα παραιτηθεί. Τελικά το σύνθημα Συριζα «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν» σήμαινε «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγει ο Καμμένος». Εκλογικό Βατερλώ για το κόμμα εξάμβλωμα που φυλλορρόησε κυρίως προς Χρυσή Αυγή και Συριζα.

Βεβαίως το πρωτοπαλίκαρα του Καμμένου στα social media συνεχίζουν ακάθεκτα σαν να μην έγινε τίποτα. Σύντομα όμως το μαγαζί θα κατεβάσει ρολά. Δεν ξέρω πόσο καλό θα είναι αυτό βέβαια, μιας και όπως προαναφέρθηκε οι απογοητευμένοι ψεκασμένοι πηγαίνουν σε ΧΑ και Συριζα.

Εκτός αυτού, προσωπικά δεν θα ήθελα να διαλυθούν ακόμα, μιας και προσφέρουν πολύ γέλιο σε μια δύσκολη ομολογουμένως περίοδο. Πρόεδρε Πανάρα, ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ!

Το γκόλ της τιμής βάζει ο γνωστός ταξιδευτής διαφόρων κομμάτων και αφόρητα ψεκασμένος Νότης Μαριάς, που εκλέγεται ευρωβουλευτής.


ΔΗΜΑΡ
Ο Μπαρμπα-Φώτης ή αλλιώς ο Καρατζαφέρης της αριστεράς. Πλασαρίστηκε ως η «αριστερά της ευθύνης». Τελικά αποδείχτηκε η αριστερά της αποποίησης ευθυνών.

Πάντα θέλει τα εύκολα, ποτέ κοντά σε δύσκολες αποφάσεις. Μόνιμες ατάκες του «να το συζητήσουμε», «να κάνουμε διάλογο» γνωρίζοντας ότι αυτά στην Ελλάδα δεν οδηγούν πουθενά και απλά μεταθέτουν το πρόβλημα στις καλένδες όπου θα χρειαστεί να το διαχειριστεί μετά από κάποια χρόνια, κάποιος άλλος.

Η αποχώρηση του από την κυβέρνηση με πρόσχημα την ΕΡΤ ήταν η αρχή του τέλους του. Επιπλέον η άρνηση του να ενώσει δυνάμεις με το ΠΑΣΟΚ όσο εκείνο παρακαλούσε, τώρα γυρίζει μπούμερανγκ μιας και με 1,5% δεν έχεις πολλά περιθώρια.
Στο κόμμα του υπάρχουν αξιόλογα στελέχη όπως ο Λυκούδης, των οποίων η γνώμη δεν εισακούγεται.

Φυσικά δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή


Το Ποτάμι
Μια νέα πολιτική δύναμη. Ο ιδρυτής του Σταύρος Θεοδοράκης ισχυρίζεται ότι θα αντλήσει ιδέες και από αριστερά και από δεξιά και θα επιδιώξει συνεργασίες είτε με την ΝΔ είτε με τον Συριζα. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα σοβαρό έλλειμμα θέσεων. Δεν έχουμε δει θέσεις και απόψεις παρά προθέσεις και εκθέσεις ιδεών. Να μου πεις, «οι άλλοι έχουν»; Σωστό. Όμως όταν ευαγγελίζεσαι το νέο οφείλεις να το δείχνεις, όχι μόνο να το πλασάρεις.

Οφείλω να γράψω πάντως ότι στο νέο κόμμα έχουν ενταχθεί αρκετοί σοβαροί άνθρωποι, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερα ποσοστά στις εθνικές εκλογές.

Εκλέγονται:
(1) Γραμματικάκης. Φυσικός,  με Πασοκικές ρίζες
(2) Κύρκος. Ο γιός του Λεωνίδα Κύρκου


Αντι επιλόγου: Δέστε ξανά τον χάρτη. Το βλέπετε αυτό το κίτρινο στην Θράκη ε;

IL

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας