Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

H ΔΕΗ και η πώληση της

Να αρχίσουμε με τα βασικά. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα είναι υποχρέωση μας προς την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια.
Ως εκ τούτου δεν προέκυψε λόγω του…τρισκατάρατου μνημονίου.

Τι είναι η μικρή ΔΕΗ
Εν συντομία η μικρή ΔΕΗ θα αποτελείται το 30% της παλαιάς ΔΕΗ. Θα έχει το 30% (περίπου) του προσωπικού, πελατολογίου, παραγωγικών μονάδων, ενεργητικού και υποχρεώσεων αυτής. Η υποδομή των δικτύων παραμένει στο κράτος.Τα έσοδα από την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα κατευθυνθούν όχι στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αλλά στην «μεγάλη» ΔΕΗ που με την σειρά της θα το επενδύσει υποχρεωτικά σε ανανέωση δικτύου υποδομών κτλ που θα οδηγήσει τελικά σε φθηνότερο ρεύμα.


Το κοινωνικό τιμολόγιο
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ, αλλά της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ΚΟΤ, καθώς και άλλους κώδικες, για την προστασία ευπαθών ομάδων. Το ΚΟΤ επιβάλλεται σε κάθε προμηθευτή ενέργειας και στη ΔΕΗ από την Πολιτεία και ελέγχεται από την Πολιτεία (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων). Έτσι θα επιβάλλεται και στη «Μικρή ΔΕΗ» όπως άλλωστε επιβάλλεται και σήμερα και σε άλλους προμηθευτές (όπως η Elpedison κ.α.). Τόσο το ΚΟΤ όσο και το φθηνό ρεύμα στα νησιά δεν το επιβαρύνεται η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ, αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν στο λογαριασμό τους. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει από πουθενά ότι το τιμολόγιο θα καταργηθεί.


Πως έχει η ΔΕΗ σήμερα;
Η μονοπωλιακή ΔΕΗ σήμερα, έχει κύκλο εργασιών, σε μηνιαία βάση 496 εκ € και καθαρά κέρδη μόλις 27 εκ €. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να προβληματίζει ειδικά αν σε αυτό προστεθεί και το χρέος της που φτάνει τα 4,6 δις €!!.

Φυσικά όπως όλοι λίγο ως πολύ υποπτευόμαστε, η ΔΕΗ είναι ένας μισθολογικός παράδεισος για τους εργαζόμενους της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Α τριμήνου 2014 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 248,3εκ € ενώ οι εργαζόμενοι σε 19.049. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός στην ΔΕΗ ήταν 4.345€. Αυτό σε μια ΔΕΚΟ ενός χρεοκοπημένου Δημόσιου που πληρώνει για τους 50αρηδες συνταξιούχους της 500 εκ κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό, είναι σκανδαλώδες.

Έτσι καταλαβαίνουμε απόλυτα την λύσσα των συνδικαλιστών της, πολλών εξ αυτών υποδίκων όπως ο εμβληματικός πρώην Πασόκος νυν Συριζαίος Φωτόπουλος, να μην αλλάξει χέρια έστω και αυτό το 30% και εκβιάζουν την κοινωνία με διακοπές ρεύματος. Κοινωνικό αγαθό μας λένε μετά και πέφτουν και τα κράσπεδα. Ειδικά όταν κατά την γνώμη μου στο εν λόγω πεδίο η μεταρρύθμιση είναι εντελώς soft, μιας διατηρούνται εργασιακές σχέσεις και ο όγκος των εργαζομένων

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ιδιώτης που θα αγοράσει την μικρή ΔΕΗ θα πάρει και περίπου το 30% των υποχρεώσεων (χρέους) της ΔΕΗ που υπολογίζεται σε 1,38 δις €

Τιμές
Ο έλεγχος των τιμών του ρεύματος, της πορείας των επενδύσεων, των μονοπωλιακών πρακτικών, του κόστους δικτύων κλπ παραμένουν ως έχουν και σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Άλλωστε και τώρα η αγορά ενέργειας είναι απελευθερωμένη και ο έλεγχος της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών που υπάρχουν και σήμερα γίνεται από τη ΡΑΕ. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τη «Μικρή ΔΕΗ».


Θα οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση σε μείωση τιμών;
Καταρχάς η ιδιωτικοποίηση μέρους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι καινοφανής. Η Γαλλία έχει ιδιωτικοποιήσει μέρος της αγοράς, η Πορτογαλική ΔΕΗ έχει αγοραστεί απο Κινέζους, η Βρετανία έχει ιδιώτες, στην Ιταλία έχει ακολουθηθεί η ίδια πρακτική με αυτή που θα εφαρμοστεί και εδώ. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Μεγάλη Βρετανία. Το 1980 η κρατική ΔΕΗ σπάει σε 3 κομμάτια και πωλείται σε ιδιώτες. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών όπως φαίνεται εύλογα στο διάγραμμα:
Πηγή : Βρετανική Κυβέρνηση, πραγματικές τιμές με GDP deflator

Από το 2005 είναι εμφανής η αύξηση των τιμών. Ωστόσο οι αιτίες για τις αυξήσεις βρίσκονται
1) στην αύξηση του ΦΠΑ (VAT) που έγινε το 2005 αλλά και αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής το ίδιο διάστημα που έφερε πρόστιμα αλλά και
2) σε υποχρεωτικές επενδύσεις σε νέες environment friendly μονάδες παραγωγής και αντίστοιχη αναβάθμιση του δικτύου.
3) Φυσικά η οικονομική κρίση επέφερε αυξήσεις στα τιμολόγια, κάτι που έγινε και στην Ελλάδα με την μονοπωλιακή ΔΕΗ.

Το επιχείρημα ότι «και στην Ελλάδα έγινε ιδιωτικοποίηση αλλά δεν έπεσαν οι τιμές, βλέπε Energa κτλ» είναι τουλάχιστον φαιδρό, διότι οι ιδιώτες ποτέ δεν απέκτησαν το δικαίωμα παραγωγής, ελέω αντιδράσεων των συνδικαλιστών βέβαια. Έτσι αγόραζαν το ρεύμα από την ΔΕΗ και ακολούθως το μεταπωλούσαν. Εκ προοιμίου η μείωση τιμών σε αυτή την εξαμβλωματική «απελευθέρωση» ήταν καταδικασμένη να μην συμβεί ποτέ.


Επίλογος
Κανείς εχέφρων φορολογούμενος δεν θα πρέπει να έχει σοβαρές αντιρρήσεις στην ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ.

Φυσικό είναι όσοι έχουν ίδια συμφέροντα ήτοι αντιπολίτευση για ψηφοθηρικούς και ιδεοληπτικούς λόγους και συνδικαλιστές-εργαζόμενοι που βλέπουν τους παχυλούς μισθούς να τίθενται εν αμφιβόλω. Επιπλέον θέλουν να είναι συνιδιοκτήτες της ΔΕΗ, βλέπε ενδεικτικό βίντεο τραμπουκισμού του Δ/ντος Συμβούλου:

Αδιάφορο. Θα ηττηθούν

IL

3 σχόλια :

  1. Ήμουν και είμαι εναντίον του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού που θεωρώ ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει παραγίνει με δαύτους... Όμως... το συγκεκριμένο βίντεο αγαπητέ αν το βάλατε για να τους εκθέσετε τότε μάλλον το αντίθετο καταφέρατε... δηλαδή να εκθέσετε την άλλη μεριά.. δεν το είχα δει ολόκληρο το βίντεο μιας και τα κατευθυνόμενα κανάλια στις ειδήσεις τους δείχναμε ένα πολύ μικρό απόσπασμα ακριβώς εκεί που θα έπρεπε για εκθέσουν τους συνδικαλιστές... Λοιπόν τώρα που το είδα ολόκληρο είναι φανερό ότι οι εκτιθέμενοι είναι οι κύριοι του ΔΣ που συνεδρίασαν... ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ αν δεν ακούσατε καλά!!! Και λίγα τους κάνανε! Έπρεπε να τους σαπίσουν στο ξύλο! και μάλιστα on camera...!!! Άσε γιατί μπορεί να είναι καραγκιόζηδες οι συνδικαλιστές και τροχοπέδη για την χώρα αλλά και η άλλη μεριά δεν πάει πίσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου, πήγαινε ένα βήμα πίσω. Το λάθος είναι ότι εργαζόμενοι ζητούν τον λόγο απο τον εργοδότη για το τι θα αποφασίζει. Με λίγα λόγια οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ συνδιοικούν μαζί με εμάς τους φορολογούμενους. Από εκεί και πέρα αποφάσεις σε ΔΣ λαμβάνονται με σχετική απαρτία και κατά πλειοψηφία. Οπότε όλος αυτός ο τραμπουκισμός ήταν για το θεαθήναι αλλά και για τρομοκρατία της κανονικής διοίκησης.

      Διαγραφή
  2. "...αποφάσεις σε ΔΣ λαμβάνονται με σχετική απαρτία..." συμπληρώνω... ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΑ!!! ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ... ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
    Δεν συμφωνώ (το ξαναλέω) με την λογική του συνδικαλισμού όπως εξελίχθηκε στην χώρα... αλλά βλέπω όμως στις προσέγγισή σας μια ξεκάθαρη εθελοτυφλία...(για το συγκεκριμένο συμβάν) προκειμένου να εξυπηρετήσει τα πιστεύω σας... (στα οποία πιστέψτε με δεν διαφέρουν και πολύ από τα δικά μου αλλά δεν αντέχω όμως παράλληλα την αδικία και την πονηριά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας