Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των συναντήσεων των "οικονομολόγων" του ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκη και Μηλιού με διεθνείς επενδυτές στο City του Λονδίνου. Σκοπός των δύο να εξηγήσουν και να καθυσηχάσουν τις "αγορές" ότι το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία είναι μελετημένο, κοστολογημένο και ότι θα πετύχουν εκεί που άλλοι έχουν αποτύχει.

Προφανώς δεν διδάχτηκαν τίποτα απο την ταπεινωτική αναδίπλωση της Κυβέρνησης, που τον Σεπτέμβριο μιμούμενη την ρητορική ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και λοιπών λαικιστικών δυνάμεων "έσκιζε μνημόνια" ενώ τον Οκτώβριο εκλιπαρούσε τους εταίρους να μπει η χώρα σε ενισχυμένη επιτήρηση.


Την αρχή έκανε η Bank of America - ML η οποία ακούγoντας αυτά που είπε ο Σταθάκης στους πελάτες της θεωρεί ότι τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ιδιαίτερα ανησυχητικά:

Bank of America: «Ελληνική τραγωδία» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ελληνική τραγωδία» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας η Bank of America στο πρώτο της σχόλιο μετά τις χθεσινές παρουσιάσεις των κ.κ. Σταθάκη και Μηλιού στο Λονδίνο με ξένους επενδυτές.

Η BofA τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan B για την περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετακύληση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαικές Κεντρικές Τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς. Επιπλέον, σημειώνει την ανησυχία των ξένων για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξαναγίνει «παράδειγμα» προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη στην περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ακολουθούν εντός του 2015 εκλογές στην Ισπανία στις οποίες προηγείται το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos.

Τονίζει ότι οι παρεβρισκόμενοι πελάτες της υποστήριξαν «ότι δεν βλέπουν πώς η υπόλοιπη Ευρώπη, και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος».

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο που διατυπώνεται από ξένη επενδυτική τράπεζα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνει εν πολλοίς το κλίμα που επικρατεί από χθες το βράδυ μεταξύ των 35 επενδυτών που παραβρέθηκαν στην κλειστή παρουσίαση. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, σημειώνουν ότι το report της Bank of America αποτυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις θέσεις που ανέπτυξε το κόμμα.

Τα τέσσερα bullets της BofA Merrill Lynch μετά τη συνάντηση της με τον κ. Σταθάκη:
  1. Καμία νέα μεταρρύθμιση
  2. Η Ευρώπη να «συγχωρήσει», δηλαδή να διαγράψει, μέρος του ελληνικού χρέους
  3. Η ΕΚΤ να ρολάρει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και να αγοράσει περισσότερα
  4. Δεν υπάρχει σχέδιο Β
Συμπέρασμα: Να περιμένετε πολύ υψηλότερη μεταβλητότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την Τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμα και αν τελικά βρεθεί η μέση οδός, θα μπορούσε να πάρει σχεδόν όλο το 2015, με τους κινδύνους εν τω μεταξύ να παραμένουν.

Ο κ Σταθάκης σημείωσε τα εξής βασικά σημεία, σύμφωνα με το σχόλιο της BofA – Merrill Lynch:

-Θα σταματήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την Ευρώπη.

-Θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα. Ιδανικά, θα ήθελε ένα κούρεμα, αλλά η παράταση των προθεσμιών λήξης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Θα ζητήσει από την ΕΚΤ να μετακυλήσει χρονικά τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

-Θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όχι άλλο κούρεμα για τον ιδιωτικό τομέα.

-Σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Βέβαια, πως ακριβώς θα συμβεί αυτό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε πλήρη ρήξη με τους χρηματοδότες και δανειστές μας δεν εξηγείται.

-Καμμία νέα ιδιωτικοποίηση.

-Όχι στα πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, αναμένει από την Τρόικα να αναθεωρήσει τους μη ρεαλιστικούς στόχους της ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.

-Πηγές χρηματοδότησης για χρήματα που θα χρειαστεί:1) αναδιάρθρωση του επίσημου τομέα του χρέους, 2) πρόσβαση στις αγορές, 3) μετακύληση των ομολόγων της ΕΚΤ, 4) QE από την ΕΚΤ.

-Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές. Ο κ Σταθάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο Β ήταν ό,τι η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν λειτούργησε. Πιέσαμε πολύ για το θέμα αυτό, ρωτώντας πολλά «τι και εάν». Ο κ Σταθάκης απέφυγε τη συζήτηση για οποιαδήποτε εναλλακτικές λύσεις.

-Θα αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στην αγορά εργασίας: θα αυξήσει το όριο των κατώτατων μισθών και συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα και θα επαναφέρει τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

-Θα προχωρήσει σε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά το τελευταίο, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν είχαν την πολιτική βούληση να το κάνουν, διότι είχαν «καταληφθεί» από κατεστημένα συμφέροντα.

- Θα επέμβει ώστε να πιέσουν τις τράπεζες να αυξήσουν την χρηματοδότηση της οικονομίας. Το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών στο τραπεζικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και πέρασαν τα stress test της ΕΚΤ. Πρέπει να αρχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.

- Ηταν πολύ σίγουρος ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο (η 22 Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που αναφέρθηκε). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τις εκλογές μόνο εάν η τρόικα της έδινε όλα όσα ζητούσε, κάτι που είναι πολύ απίθανο. Αντίθετα, ήταν έκπληκτος με την σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

- Ηταν επίσης πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Ελπίζουν να είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκε ότι η συμμαχία με άλλα κόμματα (Ποτάμι η/και ΠΑΣΟΚ) είναι πιθανή.

- Υποστήριξε ότι ένα ντιλ μεταξύ τρόικας με την υπάρχουσα κυβέρνηση θα διευκόλυνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα της έδινε περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (κράτη και ΕΚΤ) με την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει συμφωνία με την τρόικα οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, πρόωρες εκλογές θα γίνουν σίγουρα, και παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό πίεση, δεν θα είναι ευθύνη της.

- Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων οι περισσότεροι καλεσμένοι-πελάτες του οίκου υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος. Ορισμένοι επίσης υποστήριξαν ότι οι ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανησυχίας για τους Podemos της Ισπανίας (η χώρα έχει εκλογές το Νοέμβριο και το αριστερό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δεν βλέπουν την Ελλάδα να έχει διαπραγματευτικά όπλα. Ο κ. Σταθάκης απάντησε πως υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να στηριχθεί η Ελλάδα, το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βουλεύει και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια ποιο ρεαλιστική λύση που θα τους ωφελήσει όλους.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το αρχικό email στα αγγλικά

Φυσικά η ΒοΑ ML δεν ήταν η μόνη στις συναντήσεις με τους τιτάνες των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του Fund Capital Joerg Sponer που διαχειρίζεται πάνω απο 1,3 τρισ $, με το πέρας της συνάντησης ανάφερε σοκαρισμένος:

«Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση με Σταθάκη - Μηλιό, θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα»


Στο συνοπτικό report που έστειλε μετά το πέρας της ενημέρωσης αναφέρει με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Sponer, το πρόγραμμα τους είναι χειρότερο και από εκείνο των κομουνιστών!

Μοιράζεται μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία, θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, πιστεύει, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

“Ήμουν στη συνάντηση με τον Σταθάκη (15 επενδυτές) και σε μια χωριστή συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μηλιό, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο (20 επενδυτές)

- Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα
- Το πρόγραμμα (σ.σ. που μας παρουσίασαν) είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το 'χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως) – αυτό εδώ θα φέρει το απόλυτο χάος.
- περιμένω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ποσοστό 36,5%, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία δεδομένων των +50 εδρών, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα σημειωθεί και απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων.
-Υπάρχουν σκέψεις ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να πετύχει να συγκεντρώσει πάνω από 174 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο – υπάρχουν δηλώσεις από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Σαμαρά.

Εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο.

- “Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Podemos και στο γερμανικό “die Linke”, αν και εκείνοι είναι υπέρ το δέον φιλελεύθεροι”. Σημειώστε ότι Podemos και Linke θεωρούνται σε Ισπανία και Γερμανία αντίστοιχα ακροαριστερά ριζοσπαστικά κόμματα.
- Θα τερματίσουμε τη λιτότητα – είπαμε στον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους να σταματήσει να κάνει διαμαρτυρίες, γιατί θα αναλάβουμε (σσ την εξουσία) και θα τους φροντίσουμε

- 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:

1. να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη
2. η αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ, επιστροφή στους 14 μισθούς και 750 ευρώ x 13 μήνες για τους συνταξιούχους. Η πρόσληψη πολλών χιλιάδων υπαλλήλων σε κυβερνητικές θέσεις (σσ Δημόσιο)
3. Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (O εύρων διαφορά με το "Λεφτά υπάρχουν του ΓΑΠ αμοίβεται αδρά))
4. δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων. Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά...). Αναμένουν επίσης (σσ στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεων
5. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια ( 70 δισ. ευρώ) και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα).

Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι 2 τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις.

Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χα χα – φοβερό αστείο)

Περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ.

Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί έχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ

- Μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα.

Η δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων – και θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα “κουρεύεται”

Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.

Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί
Θα γίνει αλλαγή 100% στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών – πλην της Eurobank που η πλειοψηφία του κράτους στο μετοχικό σχήμα δεν υφίσταται πλέον.
Θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική”

Και καταλήγει ο κ. Sponer:
“Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το 'θελα”

To email στα Αγγλικά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Φυσικά αναμένουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μας "εξηγήσουν" ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Σταθάκη-Μηλιού στα Funds

IL

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας