Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

To 3ο μνημόνιο δεν περιέχει μόνο φόρους

Μία από τις λίγες βεβαιότητες για τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με άρθρο του Hugo Dixons στους New York Times, ότι θα δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που θα δεσμεύεται, τουλάχιστον ονομαστικά, στην συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα με τους πιστωτές της χώρας.

"Όχι μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι απρόθυμος να μετατρέψει τη συμφωνία, η οποία θα φέρει 86 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, αλλά και το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, είναι έτοιμο να το υποστηρίξει επίσης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Dixon αναφέρει ότι ένας απλός παρατηρητής μπορεί να πιστεύει ότι η συμφωνία καταδικάζει την Ελλάδα σε περισσότερα χρόνια λιτότητας. Αυτό είναι ένα μέρος της ιστορίας, αλλά όχι η κύρια οπτική του. Οι δύο προηγούμενες διασώσεις της Ελλάδας προσπάθησαν να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους.

Αντιθέτως, το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, σκοπό έχει να καταπολεμήσει την εξαπάτηση και να αφαιρέσει τα προνόμια που απολαμβάνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, οι εφοπλιστές και οι φαρμακοποιοί. Ορισμένοι από αυτούς είναι φυσικοί υποστηρικτές του πρώην συντηρητικού συνασπισμού, κάτι που εξηγεί γιατί δεν έκανε περισσότερα για να μειώσει τα προνόμιά τους (και γιατί ο Τσίπρας, ένας αριστερός, βλέπει μεγάλα πολιτικά κέρδη στο να το κάνει).

Οι θιγόμενες ομάδες μπορεί να επηρεαστούν, αλλά η χώρα θα επωφεληθεί. Οι τιμές θα υποχωρήσουν και η καταναλωτική επιλογή θα αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις θα ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό. Και εάν η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πετύχει, οι έντιμοι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να κουβαλούν το χρέος εκείνων που εξαπατούν.

"Πάρτε για παράδειγμα τους αγρότες, οι οποίοι απολαμβάνουν ένα φόρο εισοδήματος 13% -το μισό από αυτό με το οποίο φορολογούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι Έλληνες. Επίσης λαμβάνουν επιδότηση καυσίμων και πιο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που χιλιάδες Έλληνες μπορεί να είναι μόνο τυπικά απασχολούμενοι στον αγροτικό κλάδο, να προσδιορίζονται ως αγρότες", σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

Με τη νέα συμφωνία, η κυβέρνηση θα αυξήσει το φορολογικό συντελεστή στο 26%, θα καταργήσει σταδιακά την επιδότηση για τα καύσιμα και θα κάνει πιο αυστηρές τις απαιτήσεις για να διασφαλίσει ότι τα επιδόματα πηγαίνουν μόνο σε αυτούς που ζουν πραγματικά από τη γη. Αυτή η διαδικασία προσαρμογής θα είναι σκληρή, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πιο δίκαιο.

Πριν από την τελευταία διάσωση, η Ελλάδα είχε θέσει ανώτατο όριο ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, τις επτά ημέρες, πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο στην ΕΕ, τις 10 ημέρες. Αυτό κατέστησε την εισαγωγή γάλακτος πραγματική. Το 2011 η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα ήταν 35% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η νέα συμφωνία καταργεί τον κανόνα του καθορισμού διάρκειας ζωής για το φρέσκο γάλα. Η προκύπτουσα μετατόπιση σε φθηνότερες εισαγωγές μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τους Έλληνες γεωργούς, αλλά θα πρέπει να ωφελήσει τους καταναλωτές.

Εξετάζοντας και τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο Dixon επισημαίνει ότι η συνήθης πρακτική για τους Έλληνες γιατρούς ήταν να γράφουν συνταγές για ακριβά πατενταρισμένα φάρμακα αντί των γενόσημων. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο των συνταγών, οδήγησε την Ελλάδα το 2012 να δαπανήσει 2,3% του ΑΕΠ της για φαρμακευτικά προϊόντα, υψηλότερα από το 1,5% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Το υψηλό επίπεδο δαπανών είναι καλό για τα φαρμακεία, αλλά έχει αποστραγγίσει τα δημόσια ταμεία. Οι γιατροί τώρα έχουν συστάσεις να γράφουν συνταγές με γενόσημα και οι φαρμακοποιοί πρέπει να προσφέρουν στους ασθενείς φθηνότερες εναλλακτικές έναντι των πιο ακριβών εμπορικών ονομασιών. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ.

Οι εκπαιδευτικοί είναι επίσης στην γραμμή του πυρός. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δάσκαλοι του δημοτικού το 2012 περνούν μόλις 569 ώρες στην τάξη, περίπου ένα τέταρτο χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας, οι οποίοι περνούν ένα τρίτο λιγότερες ώρες στην τάξη σε σχέση με τους ομολόγους τους στην ΕΕ. Τώρα ο αριθμός των ωρών ανά δάσκαλο πρέπει να αυξηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ.

Η λίστα συνεχίζεται, αναφέρει ο Dixon. Η ναυτιλία είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες, που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ. Οι υπήκοοι της χώρας ελέγχουν περίπου 17% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δισεκατομμυριούχοι της Ελλάδας απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη από τις δραστηριότητές τους και την πώληση των πλοίων. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα διάσωσης, ο φόρος χωρητικότητας στη ναυτιλία έχει αυξηθεί, και ορισμένα φορολογικά προνόμια θα καταργηθούν σταδιακά.

Ίσως το πιο καταστροφικό έννομο συμφέρον, είναι η ίδια η κυβέρνηση. Για δεκαετίες, οι Έλληνες πολιτικοί γέμιζαν τις δημόσιες υπηρεσίες με τους δικούς τους, αφήνοντάς την αδύναμη και πολιτικοποιημένη. Η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, απαιτεί από τους ανώτερους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι έχουν δουλέψει σε προσωρινή βάση από το 2014 που η δημόσια υπηρεσία αναδιοργανώθηκε, να υποβάλλουν νέες αιτήσεις μέχρι το τέλος του επομένου έτους. Η επαναπρόσληψη θα είναι αξιοκρατική, και θα καθορίζεται σύμφωνα με ένα σύστημα που συντονίζεται από την Κομισιόν.

Είναι μερικές φορές δύσκολο να γίνει η διάκριση μεταξύ ενός έννομου συμφέροντος από ένα υπερβολικά γενναιόδωρο όφελος. Ένα παράδειγμα είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο έδωσε στους Έλληνες τη δυνατότητα να αρχίσουν να αποκομίζουν οφέλη προτού φτάσουν στα επίσημα όρια συνταξιοδότησης της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα το2012 ξόδεψε 17,5% του ΑΕΠ σε συντάξεις, σε σχέση με το 13,2% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Ενώ οι προηγούμενες διασώσεις πίεσαν για κάποιες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθούν αυτές οι δαπάνες, το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης πηγαίνει ακόμη περαιτέρω, αυξάνοντας το επίσημο όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη και αυξάνοντας τις οικονομικές κυρώσεις για όποιους παίρνουν σύνταξη νωρίτερα.

Όπως σχολιάζει ο Dixon, "οι Έλληνες δεν ήταν απλώς δημιουργικοί στα προνόμια, αλλά έχουν υπάρξει αριστοτέχνες στη φοροδιαφυγή. Για να στοχεύσει το πρόβλημα αυτό, η νέα συμφωνία προσδιορίζει ευρύτερα την φοροδιαφυγή. Επίσης καταργεί την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που κάνει δυνατό για τους ανθρώπους να αγοράζουν αγαθά σε ένα νησί με μικρότερο ΦΠΑ και να τα φέρνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα".

Η Ελλάδα έπρεπε να υπομείνει μια σχεδόν θανάσιμη εμπειρία προτού προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την τεράστια γκάμα των κατεστημένων συμφερόντων της. μένει να φανεί εάν η επόμενη κυβέρνηση θα στοχεύσει δυναμικά αυτά τα προνόμια. Αλλά εάν το κάνει, η Ελλάδα θα προκύψει με μια πιο δίκαιη και πιο αποδοτική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας