Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

O υποτιθέμενος "θρίαμβος" του Ελληνικού τουρισμού με τουρίστες απο ΠΓΔΜ και Βουλγαρία

Απο το 2010 και μετά η Ελλάδα στάθηκε τυχερή μέσα στην "ατυχία" του να μπει σε μνημόνια. Είδε παραδοσιακές γειτονικές και ανταγωνιστικές τουριστικά σε αυτήν χώρες να μπαίνουν σε περιπέτειες σταθερότητας.

Η Αραβική Άνοιξη επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό σε όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία επίσης ανα διαστήματα γνωρίζει περιόδους σοβαρών εντάσεων. 


Με αρκετούς απο τους ανταγωνιστές της να παραπαίουν και με τις εγχώριες τιμές να είναι σχετικά ελκυστικές, θα περίμενε κανείς ο τουρισμός να καλπάζει, και εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται να είναι:  Με ολοένα και μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ, άνω του 16%, κάθε χρόνο οι τουριστικές αφίξεις αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς.

Ωστόσο αν κάποιος ελέγξει με λίγη προσοχή τα στατιστικά των αφίξεων που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ θα διαπιστώσει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό: Το μεγαλύτερο μέρος της πολυθρύλητης αύξησης του τουρισμού οφείλεται σε "τουρίστες" που έρχονται απο ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

Δείτε τον πίνακα παρακάτω για να διαπιστώσετε ότι οι τουρίστες εκ ΠΓΔΜ είναι περισσότεροι απο τους Γερμανούς τουρίστες και οι Βούλγαροι περισσότεροι απο τους Γάλλους:

1 στους 4 "τουρίστες" του 2015 λοιπόν με χώρα προέλευσης απο Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία των αφίξεων απο τις εν λόγω χώρες αποτελούν ταξίδια επίσκεψης σε συγγενείς, φίλους ακόμα και παράνομης εργασίας.

Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι ανάμεσα σε αυτούς δεν υπάρχουν πράγματι τουρίστες, ενδεχομένως και εύποροι.

Η κοινή λογική όμως λέει ότι η μεγάλη πλειοψηφία ξοδεύει ελάχιστα χρήματα και φυσικά δεν μπορεί να λογίζεται ως κλασσικός τουρίστας με την έννοια του Γάλλου ή του Ιταλου.

Τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο και στην μέση δαπάνη ανά τουρίστα που κυμαίνεται περίπου στα 660€, μόνο: Ενώ η Ελλάδα είναι 16η παγκοσμίως σε αφίξεις, είναι 19η σε εισπράξεις (στοιχεία 2013).
  Τα φτηνά all inclusive τουριστικά πακέτα με τουρίστες και η πτώση των εγχώριων τιμών ασφαλώς συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει η επίπτωση των γιαλατζί τουριστών.

Σίγουρα και οι πραγματικές αφίξεις αυξάνονται, δεν υπάρχει αμφιβολία και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσοι επαίρονται για τις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, ας κρατούν χαμηλότερους τόνους και ας κοιτάξουν πως θα προσελκύσουν ποιοτικότερους τουρίστες που θα αφήσουν περισσότερες εισπράξεις.

IL

5 σχόλια :

  1. Ενδιαφερον. 2,7 εκ απο ΠΓΔΜ??Ο πληθυσμος τους ειναι χαμηλοτερος!

    Παντως και τα εσοδα γενικα ανεβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς γίνεται να έχουμε 2.700.000 τουρίστες από μια χώρα με ούτε 2.100.000 πληθυσμό; Μήπως πρόκειται για κατοίκους των συνόρων που κάνουν τα ψώνια τους στο πλησιέστερο ελληνικό σουπερμάρκετ κι αμέσως γυρίζουν σπίτι να μαγειρέψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα
    ποσο χαζοι ειμαστε να υπολογιζουμε αυτους που ερχονται απο Αλβανια ως τουριστες???
    αντε,μετρηστε και τους προσφυγες και μεταναστες της μυτιληνης για τουριστες, και μιληστε μετα για το θαυμα της αυξησης του τουρισμου στο νησι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατακρίνω τους άκριτους πανηγυρισμούς για τον θρίαμβο. Υπάρχει μεν αύξηση αλλά όχι τόση όσο παρουσιάζεται

      Διαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας