Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η τεράστια οικονομική ζημιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Αν κάποιος πάει να συγκρίνει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής του 2014  και του 2016  θα πέσει σε κατάθλιψη από την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα (ο λογαριασμός είναι ακόμα ανοιχτός) η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου:


Ας δούμε ορισμένους βασικούς δείκτες (όλοι οι πίνακες αντλούν στοιχεία από τις επίσημες προβλέψεις της Επιτροπής) πως θα ήταν χωρίς την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πως δυστυχώς είναι τώρα.


ΑΕΠ (σε δισ €)



Με βάση τους προβλεπόμενους το 2014 ρυθμούς ανάπτυξης, φέτος το ΑΕΠ θα έπρεπε να κυμαίνεται κάπου κοντά στα 195,5 δισ €. Ωστόσο από ότι φαίνεται φέτος θα βρίσκεται περίπου στα 175,2 δισ. Μια διαφορά 20,3 δισ που πιστώνεται καθ’ολοκληρία στην κυβέρνηση-παρωδία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Επενδύσεις (σε δισ €)



Πραγματικά είναι να γελά κανείς όταν στην ίδια σκέψη βάζει ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις. Η φετινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2017 βασίζει την μεγάλη ανάπτυξη σε επενδύσεις ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε την ιδεοληπτική αριστερίζουσα άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις.

Μπορούμε εξάλλου να ρωτήσουμε τους επενδυτές του Ελληνικού, τους Αζέρους με τον αγωγό, την Ελληνικός Χρυσός, τον Εμίρη του Κατάρ και τόσους άλλους που έκαναν το λάθος να θέλουν να ρίξουν λεφτά στην χώρα.


Ανεργία



Η πρόβλεψη του 2014 την κατέβαζε στο 22%. Τελικά θα κυμανθεί στο 23,5% μια διαφορά 1,5% που μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας


Χρέος (% επι του ΑΕΠ)



Τον Μάιο του 2014 το ΔΝΤ στο DSA του θεωρούσε το χρέος μας βιώσιμο. Ωστόσο 1 χρόνο μετά η κατάσταση είχε μεταβληθεί άρδην χάρις στις πολιτικές της κυβέρνησης με τις γνωστές ανοησίες της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που μας κλείδωσε στο 3ο και χειρότερο μνημόνιο. Αποτέλεσμα το ΔΝΤ πλέον να θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο .

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω νούμερα είναι χωρίς την ρύθμιση που θα γίνει. Με την κατάσταση του 2014 η ρύθμιση θα μας έδινε πραγματική ανάσα. Τώρα, απλά θα αναιρέσει κομμάτι των δεινών που έχει επιφέρει στην χώρα η ολίγιστη κυβέρνηση.

Απολογισμός

Το θράσος τους είναι απροσμέτρητο. Εάν είχαν έστω και ψήγματα πραγματικής αξιοπρέπειας θα είχαν ήδη παραιτηθεί. Ωστόσο δεν τους νοιάζει ότι έφεραν μείωση ΑΕΠ 20,3 δισ, 7,6 δισ λιγότερες επενδύσεις, 1,5% μεγαλύτερη ανεργία, 24% μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (10 δισ σε απόλυτα νούμερα) και άρα μη βιώσιμο, συν την καταστροφή της περιουσίας του ΤΧΣ στις τράπεζες ύψους άνω των 30 δισ €, συν την απώλεια των 11 δισ που είχαν περισσέψει από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση και που θα χρησιμοποιούσαμε ως «μαξιλάρι» για την έξοδο μας στις αγορές στις αρχές του 2015. Και σε όλ αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα σχεδόν 10 δισ € φόρων του 2015-2016 και οι επικείμενες νέες περικοπές για το 2017 όπως για παράδειγμα -586,3 εκ € στο ΕΚΑΣ, -207,5 εκ στους συνταξιούχους ΔΥ, -348,5 εκ € σε επικουρικές.

Αυτό που τους νοιάζει είναι η καρέκλα και πως θα φάνε όσα περισσότερα μπορούν, διορίζοντας όσους περισσότερους φίλους και συγγενείς μπορούν.

IL




2 σχόλια :

  1. ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 0,6 ΤΟ 2014 ΥΦΕΣΗ 0,2 ΤΟ 2015 ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΤΑ 6,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΤΟΥ 2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και μετά έχουν το θράσος και μιλάνε! Αλλά αυτό το είχαν πάντα. Ίσως το μοναδικό προσόν που πραγματικά είχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας