Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, σήμερα

Η Credit Suisse σε ανάλυση της έδωσε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μακρος της χώρας περιλαμβάνοντας στοιχεία για όλο το 2014.

Θεωρώ αρκετά σημαντικό να ποστάρω τα σχεδιαγράμματα με κάποια σύντομα σχόλια.

Το ελληνικό ΑΕΠ μετά απο πολλά χρόνια ύφεσης ανέκαμψε το 2014. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015. Ωστόσο η περίοδος των εκλογών και η περίοδος της όποιας διαπραγμάτευσης επιχειρήσει η νέα κυβέρνηση θα έχουν σίγουρα αρνητική επίπτωση


Οι δείκτες οικονομικού κλίματος ανακάμπτουν ειδικά απο το 2014, ωστόσο είναι εύθραστοι και ευάλωτοι (πχ πιθανότητα ρήξης με τους δανειστές κτλ)


Η βιομηχανική παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί και μάλλον ανακάμπτει το 2015. Ωστόσο υπολείπεται σαφώς των επιπέδων του 2005 που είναι η βάση σύγκρισης.


 Οι λιανικές πωλήσεις ανακάμπτουν σημαντικά το 2014. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο διότι η κατανάλωση αποτελεί βασικότατο συστατικό του Ελληνικού ΑΕΠ.


Παραμένουμε σε αποπληθωρισμό. Ωστόσο οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι θα αγοράζει 60 δισ € τον μήνα ως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή και ακόμα παραπέρα ως ότου επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού κοντά στο 2% αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τον ελληνικό πληθωρισμό.


Όσες δομικές μεταρρυθμίσεις έγιναν, διόρθωσαν σε σημαντικό βαθμό κενά ανταγωνιστικότητας


Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες θετικό

Μετά απο πολλά χρόνια αύξησης, η ανεργία απο τα μέσα του 2013 πέφτει


Τα συγκριτικά δημοσιονομικά στοιχεία Ελλάδας-Ευρωζώνης (ΖτΕ).

  • Οι άμεσοι φόροι είναι κάτω του μέσου όρου ΖτΕ. Οι έμμεσοι στα ίδια επίπεδα.
  • Η εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν τόσο λόγω ανεργίας, όσο και λόγω εισφοροαποφυγής κάτω του μέσου όρου
  • Επιτυγχάνονται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο κατά την γνώμη μου αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί για να δωθεί ανάσα στην οικονομία.


Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα 6 χρόνια. Εξαιρουμένης της φετινής χρονιάς δεν έχουμε μεγάλες ανάγκες.



Το TARGET, αρχικά του "Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system", είναι το σύστηµα διακανονισµού εντολών πληρωµής µεγάλων ποσών σε συνεχή χρόνο
για το ευρώ.

Στο TARGET2 καταγράφονται όλες οι μετακινήσεις κεφαλαίου/χρημάτων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των κρατών της Ευρωζώνης και όλες οι μετακινήσεις χρημάτων μεταξύ (των κεντρικών τραπεζών) των κρατών της Ευρωζώνης.

Eπομένως η διαφορά που δημιουργούν οι εκρροές και οι εισρροές χρήματος και που απεικονίζονται στον λογαριασμό μια κεντρικής τράπεζας φτιάχνουν ένα θετικό ή ενα αρνητικό υπόλοιπο στο TARGET2.

Την πεδίοδο του 2012 παρατηρούμε ότι το αρνητικό υπόλοιπο της ΤτΕ προς το Ευρωσύστημα έφτασε τα 110 δισ περίπου. Μόνο η στήριξη των Ελληνικών τραπεζών έφτασε τα 100 δισ.

Ισοζύγιο του TARGET2 ανά χώρα δείχνει έναν βαθμό πιστωτικού κινδύνου. Αν ένα μέλος του συστήματος χρεοκοπήσει τότε ο λογαριασμός πηγαίνει στα άλλα μέλη. Ο κίνδυνος αυτός υποχώρεί σημαντικά απο το 2013. Οι πρόσφατες εκλογές όμως επιδείνωσαν, ελπίζω προσωρινά το ισοζύγιο.


IL

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας