Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Τελικά, πόσο έκοψε τις συντάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ;

Η αγαπημένη κατηγορία του εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αντιπάλους του είναι ότι έχουν «πετσοκόψει τις συντάξεις». Ο ακριβής αριθμός διαφέρει, άλλες φορές είναι 11, άλλες φορές είναι 12, άλλες είναι 13 κοκ. Ο σύντροφος Μοσκοβισί βέβαια τον Αύγουστο του 18 δήλωνε ότι «το 2ο μνημόνιο δεν τέλειωσε γιατί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έκοψαν τις συντάξεις και δεν έκανε την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό» κάτι που έκανε με άνεση ο ζεν πρεμιέ (τουλάχιστον έτσι πιστεύει για τον εαυτό του) υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το βέβαιο είναι ότι περικοπές έγιναν και είναι βέβαιο ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ακόμα εκκρεμής και πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν.

Πόσο όμως περικόπηκαν οι συντάξεις από τον μνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο την μνημονιακή περίοδο 2010-2014;

Το ηλεκτρονικό σύστημα idika.gr μας δίνει την απάντηση. Συγκρίνοντας μηνιαίες εκθέσεις ΗΛΙΟΣ για τις συντάξεις για τον μήνα Φεβρουάριο 15 οπότε και ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντίστοιχη έκθεση Ιουλίου 18 που είναι και η πιο πρόσφατη διαπιστώνουμε τα εξής:

Τον Ιούλιο 18 είχαμε 2.569.287 συνταξιούχους που έλαβαν το ποσό των 2,121 δισεκ €

Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο του 15 είχαμε 2.657.649 συνταξιούχους που έλαβαν 2,345 δισεκ €

Από τα παραπάνω προκύπτει μια διαφορά -223,3 εκ € και σε ετήσια βάση προκύπτουν 2,68 δισεκ € μειωμένες συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση 10% σε σχέση με τα επίπεδα Φεβρουαρίου 15. Σε επίπεδα μέσης σύνταξης η μείωση είναι περίπου 7%. Κάτι που δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη είναι και οι 180.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υπολογιστούν στην πλειοψηφία τους με τον Νόμο Κατρούγκαλο και άρα θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τις τελικές μειώσεις επι ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσα κόπηκαν την περίοδο 2010-2014;

Η αναφορά του Φεβρουαρίου 2015 στην σελίδα 5, περιέχει και έναν ακόμα πολύ ενδιαφέροντα πίνακα. Το ύψος των μέχρι τότε μνημονιακών περικοπών.

 Από το παραπάνω προκύπτει ότι οι μνημονιακές μειώσεις 2010-14 στην σύνταξη γήρατος ήταν 11%, στην θανάτου 3,6%, στην αναπηρική 1,8% και στις υπόλοιπες κατηγορίες αμελητέες. Η μέση περικοπή υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 8,5%.

Ως εκ τούτου, τεκμαίρεται ότι το ύψος των περικοπων στις συντάξεις επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (που υποσχόταν 13η σύνταξη) είναι σχεδόν ίδιες με τις περικοπές είχαν γίνει την περίοδο 2010-2014 από τις προηγούμενες «ανάλγητες» μνημονιακές κυβερνήσεις και μάλιστα σε πιο σύντομο διάστημα.

IL

ΥΓ: Από ότι φαίνεται ο Τσακαλώτος είχε δίκιο με το μακάβριο επιχείρημα ότι «το ασφαλιστικό θα λυθεί διότι οι συνταξιούχοι προ Νόμου Κατρούγκαλου θα βγουν με φυσικό τρόπο εκτός συστήματος» (όπερ θα πεθάνουν) Τον Ιούλιο του 18 είχαμε 88.000 λιγότερους συνταξιούχους σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 15! Μπράβο Euclid!

Διάβασε ακόμα:
Μερικές απλές προτάσεις εξοικονόμησης πόρων στο ασφαλιστικό
Συντάξεις: Τα νούμερα δεν βγαίνουν
Είναι δίκαιες οι περικοπές συντάξεων;
Κόστος δημοσίου – Συγκριτικός χάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας