Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Οι "κοστολογημένες" παροχές του ΣΥΡΙΖΑ

Το Σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πρόγραμμα παροχών το οποίο χαρακτήρισε "κοστολογημένο και απόλυτα εφαρμόσιμο". Είναι έτσι;



Καταρχάς, κατά πάγια συνήθεια των στελεχών του Συριζα ούτε οι ίδιοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Ενώ ο Γιάννης Μηλιός, γνωστός για τις στυλιστικές αστοχίες ενδυμασίας αλά Σάκης Ρουβάς, μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει πιο κοστολογημένο πρόγραμμα απο αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης κάνει ρελάνς και μας λέει ότι οι αριθμοί που δόθηκαν είναι ενδεικτικοί !

Στο μίγμα θα πρέπει να μπει και ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης ο οποίος θεωρεί γενικώς και αδιακρίτως τους ισοσκελισμένους προυπολογισμούς που επικαλείται ο Δραγασάκης ανοησίες.

Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσουν μεταξύ τους, ας δούμε κάποια βασικά στοιχεία των υποσχετικών που έδωσε ο Αλέξης ο Τσίπρας.

Εν αρχή έκανε λόγο για "σεισάχθεια κόκκινων δανείων" που κοστολόγησε σε 2 δις €. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι σταγόνα στον ωκεανό των κόκκινων δανείων που αγγίζουν τα 80 δις € μιας και είναι μόλις το 2,5% των συγκεκριμένων δανείων. Αν εννοεί βέβαια ότι αυτά τα χρήματα θα δωθούν στις τράπεζες για κούρεμα πολύ μεγαλύτερου ποσού δανείων θα πρέπει να μας αναφέρει που θα βρει τα χρήματα για νέα ανακεφαλαιοποίηση του ταλαίπωρου τραπεζικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέχασε να αναφέρει και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου οπερέτα όπως τον έχουν καταντήσει οι παλινωδίες και η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο εν λόγω φόρος απο την Κυβέρνηση. Προτείνεται η αντικατάσταση του με έναν Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το πόσο δεν έχει προσδιοριστεί φυσικά, αλλά η κοστολόγηση του ανέρχεται σε 2-2,25 δις €. Οι αγαπητοί οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ "ξεχνάνε" να μας αναφέρουν ότι το εν λόγω "κόστος" = έλλειμμα στον προυπολογισμό, θα είναι ετήσιο και άρα κάθε χρόνο θα πρέπει να βρίσκονται τα χρήματα αντικατάστασης του. Άρα δεν είναι κάτι που γίνεται άπαξ και δεν μας ξαναπασχολεί.

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας και  η προειδοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που αναφέρει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι παράδεισος σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ΦΜΑΠ.

Αντίστοιχο ετήσιο έλλειμμα εσόδων δημιουγεί και η απότομη χωρίς προηγούμενη βελτίωση των κρατικών εσόδων αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€ που δημιουργεί ετήσιο επαναλαμβανόμενο έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 2 δις

Πάμε τώρα και στο γελοιοδέστερο και πιο επικίνδυνο ψέμα της όλης υπόθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι θα χρησιμοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 4 δις € και άλλα 3 δις € απο τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για να τα διαθέσει προς καταπολέμηση της ανεργίας (επιδοτούμενες θέσεις εργασίας) και χρηματοδήτηση του προγράμματος του γενικότερα. Ταυτόχρονα θα κάνουν επιθετική και σκληρή διαπραγμάτευση για να κουρέψουν μεγάλο μέρος του χρέους μας.

Ας παραλείψουμε το γεγονός ότι τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και γενικότερα η πολιτική "ρίχτε χρήμα στην αγορά για κατανάλωση" έχει αποτύχει οικτρά.

Οι φίλτατοι φωστήρες θα πρέπει να μας εξηγήσουν πως θα κουρέψουν 100 δις ελληνικού χρέους με τσαμπουκά ενώ ταυτόχρονα θα πάρουν και άλλους ευρωπαικούς πόρους που προέρχονται ως επι το πλείστο απο τα ίδια κράτη που θα κουρέψουν. Πέρα απο αυτό τα χρήματα του ΤΧΣ απαιτούν την σύμφωνη γνώμη άλλου ενός μελλοντικού "κουρεμένου" της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος μόνο γέλιο προκαλεί η χρήση των αποθεμάτων του ΤΧΣ μιας και δεν πήραν χαμπάρι(;) ότι δεν είναι ρευστό αλλά ομόλογα του EFSF που υπάρχουν με προοπτική να χρησιμοποιηθούν απο την χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μου διαφεύγει πως μπορούν να δωθούν ομόλογα EFSF σε κάποιον σουβλατζή για να προσλάβει προσωπικό που θα ψήνει κεμπάμπ.

Προφανέστατα είναι αρκετοί που θα αποθεώσουν τον Αλέξη Τσιπανδρέου. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι ήμαστε ο λαός που ψήφισε ΓΑΠ και Λεφτά Υπάρχουν.

Γιατί όχι και ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Νο2; ...

ΥΓ Bonus video: Σαν 2 σταγόνες νερό


IL


3 σχόλια :

  1. Θα ψήφιζα και το διάολο προκειμένου να ξεφορτωθούμε τη σημερινή κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε αγαπητέ μου! Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Να ξεφορτωθούμε μια κακή κυβέρνηση για να έρθει μια χείριστη. ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας