Η δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει στοιχεία ενεργητικού και καλυμμένες ομολογίες από Ελληνικές τράπεζες μόνον «εφόσον υπάρχει πρόγραμμα εγκεκριμένο από την ΕΕ» προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Πολλοί βγήκαν και μίλησαν για αποκλεισμένες τράπεζες, άλλοι ότι δεν θα πάρουμε φράγκο κτλ.
Από την άλλη Γερμανοί, Αυστριακοί και άλλοι κατηγορούν τον Ντράγκι ότι αγοράζει ελληνικά σκουπίδια, και ότι η ΕΚΤ διαλέγει στραβό δρόμο και διολισθαίνει συνεχώς προς τον κίνδυνο.
Διατείνονται ότι «σε περίπτωση που όντως η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικά και κυπριακά πακέτα τιτλοποιημένων δανείων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, λόγω του επιμερισμού του κινδύνου μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών»
Η κατάσταση έχει ως εξής:
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Πορτογαλία. Έχει εξέλθει του μνημονίου εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο έχει πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ αρκετά κάτω από το ελάχιστο όριο που θέτει η ΕΚΤ για την αγορά στοιχείων ενεργητικού. Παρόλαυτά καμία συζήτηση δεν γίνεται για το αν οι Πορτογαλικές Τράπεζες θα λάβουν μέρος ή όχι στις αγορές της ΕΚΤ. Θα λάβουν κανονικά.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καθεστώς Post Programme Surveillance. Είναι μια εποπτεία της ΕΕ όχι τόσο αυστηρή όσο η Τρόικα αλλά σε κάθε περίπτωση ελέγχει σε βάθος τις προόδους και τις μεταρρυθμίσεις της Πορτογαλίας. Είναι ένα «πρόγραμμα εγκεκριμένο από την ΕΕ» στο οποίο αναφέρθηκε ο Ντράγκι. Συνεπώς δεν υφίσταται κανένα θέμα συμμετοχής των Πορτογαλικών Τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ.
Κατά την γνώμη μου εάν και εφόσον τελειώσει το Μνημόνιο στα τέλη του 2014 και η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς Post Programme Surveilance που θα εγκρίνεται από την ΕΕ. Ως εκ τούτου θα λαμβάνουν κανονικά μέρος στις αγορές στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ.
Σημαντικό θέμα είναι βεβαίως οι όροι για τις αγορές θα είναι ποιο αυστηροί από ότι άλλων χωρών. Οι ελληνικοί τίτλοι θα αγοράζονται στο 30% της ονομαστικής αξίας (αντί του 70% που ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες). Αυτό πολύ χονδρικά σημαίνει ότι ένα δάνειο 100.000€ θα αγοραστεί από την ΕΚΤ στα 30.000€.
Ειδικά όσον αφορά τα Asset Backed Securities (ABS) υπάρχει το πρόβλημα της βαθμολογικής τους κάλυψης μόνο από ένα οίκο αξιολόγησης (απαιτούνται 2).
Επιπλέον οι «επιλέξιμες» καλυμμένες ομολογίες στο συνολικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν το 30% αυτού, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, καθώς διαθέτουν δεξαμενή ελεύθερων εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 80 δισ. ευρώ, που μπορούν να δώσουν νέες εκδόσεις 50+ δισ. Ευρώ.
Φυσικά για να ισχύουν τα παραπάνω θα πρέπει η έξοδος μας από το μνημόνιο να γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους μας της ΕΕ και όχι με τσαμπουκάδες ή πρώιμα για πολιτικές σκοπιμότητες. Οι Financial Times αναφέρουν ότι για να ισχύσει η πρόσβαση της χώρας θα πρέπει να υπάρχει «an EU-mandated programme of structural adjustment to remain eligible for the scheme»
Σε κάθε περίπτωση ισχύουν αυστηρότερα κριτήρια για τις εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «αποκλεισμένες». Αυτό που σίγουρα έκανε ο Ντράγκι είναι να στείλει σαφές μήνυμα σε όσους διαφημίζουν ότι θα διαπραγματευτούν σκληρά (δηλαδή με τσαμπουκά) και σε όσους βιάζονται να αποτινάξουν τα δεσμά του μνημονίου μια ώρα αρχίτερα για λόγους εντυπωσιασμού εν όψη πιθανών εκλογών.
Άραγε το μήνυμα ελήφθει;
IL
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα