Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ευκολία του επιχειρείν - Ελλάδα και Ευρώπη συγκριτικός χάρτης

Η Παγκόσμια Τράπεζα διατηρεί δείκτες που μετρούν το πόσο "φιλικό" είναι το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στις χώρες μέλη της (ease of doing business index).

Ευκολία του επιχειρείν κατατάσσει τις οικονομίες 1-189, με τον πρώτο να είναι το καλύτερο.

Όσο πιο φιλικό είναι το οικονομικό περιβάλλον τόσο ποιο χαμηλή είναι η αριθμητική κατάταξη.
Με λίγα λόγια ελέγχει εαν το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων βάσει 10 βασικών δεικτών.


Αυτοί οι Key Performance Indicators για την Ελλάδα είναι :

Σαν γενικό συμπέρασμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2013, με μια βελτίωση 19 θέσεων.

Στα θετικά σημεία η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της "έναρξης επιχείρησης" όπου η Ελλάδα κατάφερε να ανέβει 111(!) θέσεις και να βρίσκεται στην 36η θέση το 2014.

Από την άλλη μεριά, η "καταγραφή ιδιοκτησίας" (registering property) είναι ένας τομέας στον οποίο "διαπρέπουμε" καθώς η το ελληνικό κράτος βρίσκεται σταθερά στο 161 επί συνόλου 189 χωρών! Είναι να απορεί κανείς με την γραφειοκρατία που απαιτείται

Είναι αυτή η σαφέστατη βελτίωση αρκετή;

Η απάντηση είναι επίσης ένα σαφέστατο, Όχι. Και αυτό διότι εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε σημαντικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, και η Τουρκία. Είναι πραγματικά ντροπή η χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως η Σλοβακία τα Σκόπια και η Λιθουανία να υπερτερούν τόσο πολύ έναντι μας.

Ο συγκριτικός χάρτης είναι διαφωτιστικός:


Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα

Κλείνοντας, ας ευχηθούμε ότι η προσπάθεια μεταρρύθμισης του οικονομικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να βελτιωθεί σε συγκρίσιμα επίπεδα με εταίρους και ανταγωνιστές θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με δικές μας πρωτοβουλίες και όχι διότι μας το "επιβάλλουν" οι "τοκογλύφοι δανειστές"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας