Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πόσο κουρεύτηκε το ελληνικό χρέος με το PSI και πόσο επλήγησαν ξένοι και εγχώριοι πιστωτές

Εδώ και αρκετό καιρό από το "εθελοντικό" κούρεμα του Ελληνικού χρέους κατά 53% τον Μάρτιο του 2012 έχουν λεχθεί πολλά. Αρκετοί μιλάνε για μικρό κούρεμα ενώ άλλοι περισσότεροι αναφέρουν ότι επλήγησαν κυρίως οι Έλληνες πιστωτές (τράπεζες-ταμεία-ομολογιούχοι) και λιγότερο οι ξένοι.

Ποιά είναι η πραγματικότητα;

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης κατά ESA-95 σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ στα τέλη του 2011 είχε ως εξής:

Το 25,3% ήταν δάνεια που είχαν ληφθεί μέχρι εκείνη την στιγμή από θεσμικούς δανειστές (ως επί το πλείστο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ) ενώ το το 74,7% ήταν σε διεθνείς και εγχώριους πιστωτές (τράπεζες, ταμεία και ομολογιούχοι). Σημειωτέον ότι αυτό το κομμάτι ήταν διαπραγματεύσιμο στην δευτερογενή αγορά.

Αυτό το 74,7% ή περίπου 274 δις € ήταν που τέθηκε σε διαδικασία κουρέματος, ήτοι στο λεγόμενο Private Sector Involvment (PSI). Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων αλλά και οι πιστωτές κυβερνητικών οργανισμών και ΔΕΚΟ, κλήθηκαν να δεχθούν εθελοντική απομείωση της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ως τα τέλη Μαρτίου 2012. Η λογιστική αξία του χρέους απεικονίζεται εύλογα στον ακόλουθο πίνακα:

(1) Η πραγματική αξία της μείωσης του χρέους ανήλθε σε 125 δις € ( 149.559 - 274.832)
(2) Το ύψος του χρέους κατήλθε από τα 367.978 δις € σε 280.292 δις €, δηλαδή η οροφή του έπεσε κατά 87,7 δις €.
(3)Τα δυο ποσά δεν συμπίπτουν όπως θα περίμενε κάποιος διότι στο Α τρίμηνο 2012 η χώρα έλαβε απο τους μηχανισμούς στήριξης 38,7 δις €

Συνεπώς η συνολική μείωση του χρέους μέσω PSI προσδιορίζεται σε 34% επί του συνόλου ή 125 δις €. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ποσοστό από αυτά τα 125 δις € αφορούσε εγχώριους πιστωτές και συνεπώς ζημίωσε την εγχώρια οικονομία.


Α) Τράπεζες
Η ΤτΕ στην 1η έκθεση της Blackrock για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημοσιοποίησε τις ζημιές που προκάλεσε το PSI στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

Οι συνολικές ακαθάριστες ζημιές απο το PSI προσδιορίστηκαν σε 37,7 δις € (2). Σημειωτέον ότι αυτό το ποσό περιλαμβάνει κούρεμα τόσο σε ομόλογα όσο και σε οφειλές δημόσιων οργανισμών και ΔΕΚΟ στις τράπεζες.

Η επίπτωση την χρονική στιγμή του PSI ήταν 31,8 δις € καθώς το καλοκαίρι του 2011 είχαν ληφθεί προβλέψεις έναντι του PSI ύψους 5,86 δις € (3).

Τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών την περίοδο του κουρέματος ήταν 22,1 δις € (1). Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό το PSI όχι μόνο εξαύλωσε τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά έριξε τον κλάδο σε αρνητική καθαρή θέση: 22,1 - 31,8 = -9,7 δις €.
Η ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε τον Μάιο-Ιούνιο 2012 ήταν εκ των ουκ άνευ


Β) Ασφαλιστικά Ταμεία και Φορείς
Στις 17/7/2012 ο βουλευτής του Συριζα Αλ. Μητρόπουλος κατέθεσε ερώτημα στην Βουλή προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας να προσδιοριστεί η ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων απο το PSI.
Η απάντηση του υπουργείου οικονομικών απαρίθμησε τα 208 ταμεία που επλήγησαν απο το κούρεμα:

Η αρχική ονομαστική αξία των ομολόγων προσδιορίστηκε σε 17,4 δις ενώ μετά το PSI έπεσε σε 10 δις. Ως εκ τούτου, η ζημιά για ασφαλιστικά ταμεία-φορείς προσδιορίζεται σε 7,4 δις

Αξίζει να σημειωθεί ότι κεφάλαια κίνησης σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δεν επηρεάστηκαν απο το PSI


Γ) Μικροομολογιούχοι
Σύμφωνα με τον σύλλογο των πληγέντων απο το PSI 15.000 ομολογιούχων-φυσικών προσώπων, κουρεύτηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,3 δις €
Συνεπώς η ζημιά που υπέστησαν προσδιορίζεται σε  1,23 δις €.


Συνολική Εγχώρια ζημιά
Η συνολική ζημιά που επηρέασε την εγχώρια οικονομία (τμήματα Α+Β+Γ) ανήλθε σε 46,3 δις €. Αντιστοίχως, οι ξένοι πιστωτές υπέστησαν ζημιές ύψους 78,7 δις €. 


Αξίζει πιστεύω να αποτυπωθεί το όφελος του δημοσίου σε επίπεδο χρεολυσίων την περίοδο 2012-2020 που είναι και η ποιο επιβαρυμένη περίοδος σε αυτόν τον τομέα:


IL




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας