Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Βαρουφάκης Reloaded

Αυτήν την περίοδο έρχεται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα ο πρόμαχος της χρεοκοπίας μας Γιάννης Βαρουφάκης, ο διαπρεπής πολιτικός οικονομολόγος που θα κάνει ότι μπορεί για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές  και που μας έχει εκπλήξει με την ικανότητα του να κάνει προβλέψεις από καθέδρας οι οποίες διαψεύδονται απόλυτα και κατ'εξακολούθηση.

Αρχές Απριλίου η χώρα μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, εξέδωσε επιτυχώς 5 ετές ομολόγο αξίας 3 δις € με επιτόκιο 4,95% και προσφορές από επενδυτές αξίας > 20 δις €.
Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς με ελάχιστη απόκλιση απο το 4,95% το ελληνικό δημόσιο μπορούσε να αντλήσει πολύ παραπάνω απο 3 δις.

Πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, χρήστης του τουίτερ ρώτησε τον Γιάννη Βαρουφάκη την γνώμη του για την σχεδιαζόμενη έκδοση του 5ετους ΟΕΔ.
Η πρόβλεψη του Κου Βαρουφάκη αποστομωτική:

Φυσικά, περιττεύει να σχολιαστεί το γεγονός της πλήρους αποτυχίας καί αυτής της πρόβλεψης.

Η διάδοση στα social media αυτού του επικού fail, γρήγορα τον ανάγκασε να προχωρήσει σε μερικά "διευκρινιστικά" τουίτς:



Το μόνο που κατάφερε ο συμπαθής κατά τα άλλα οικονομολόγος ήταν να μεγεθύνει το ρεζιλίκι του

Διότι

1) Απλούστατα το 5% σε 5ετή ΟΕΔ δεν ισοδυναμεί με πολύ μεγαλύτερο για 10ετή όπως διατείνεται.
Πηγή : Τράπεζα της Ελλάδος, σελίδα 116

Το επιτόκιο διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα ανάλογα με την πεποίθηση των επενδυτών σχετικά με την δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει χρέος την χρονική περίοδο που λήγει το ΟΕΔ. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση δεν είναι δεδομένη.

2) Στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέρει ότι "η έκδοση ήταν για 2,5 δις και όχι για 5". Το άρθρο που του πόσταρε ο χρήστης του τουίτερ κάνει ξεκάθαρα λόγο για έκδοση ΟΕΔ >5 δις:

Δυο τινά συμβαίνουν. Είτε ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν μπήκε στον κόπο να πολυδιαβάσει τι γράφει το άρθρο οπότε εξακόντισε, με τον γνωστό στόμφο του, άλλη μια δογματική πρόβλεψη-μπαρούφα που εξυπηρετεί την πολιτική του προπαγάνδα, ή τώρα προσπαθώντας να αποτινάξει το άγος της αποτυχίας του προσπαθεί με μισές αλήθειες να αναιρέσει τις κριτικές που δέχεται.

Δυστυχώς για αυτόν, όλοι αυτοί οι ελιγμοί του για όσους ασχολούνται έστω και ελάχιστα με τα οικονομικά είναι οφθαλμοφανείς

BONUS! 
Πρόσφατα σε άρθρο του τον Φεβρουάριο στο Protagon διατύπωσε ξανά κάποιες γνωστές θεωρίες του ότι τα πάντα πηγαίνουν στραβά. Μεταξύ άλλων έγραψε ότι "οι θέσεις εργασίας φθίνουν συστηματικά και η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε ξανά".

Περιττό να αναφέρουμε ότι και εδώ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, ηθελημένα ή μη.
Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, μελέτη της Alpha Bank που αντλεί στοιχεία απο το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας "ΕΡΓΑΝΗ" αναφέρει την μεγαλύτερη αύξηση ροής εργασίας το 2014 εδώ και 8 χρόνια:

Όσον αφορά την βιομηχανική παραγωγή, αρκεί μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να διαπιστώσουμε την ποιότητα των στοιχείων που βάσει των οποίων κάνει τις αναλύσεις του ο έγκριτος οικονομολόγος:


Επιμύθιο.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανήκει στους κήρυκες της Ελλάδας που αποτυγχάνει, που δεν έχουν εναλλακτικές προτάσεις πέραν της μεταφυσικής επίκλησης των μαγικών λύσεων (βλ χρεοκοπία/παύση πληρωμών) και της ανάδειξης του voodoo ως ανωτάτου μέσου εξορκισμού των προβλημάτων.
Όσο εξερχόμαστε της κρίσης οικονομολόγοι σαν τον Γιάννη θα γίνονται όλο και λιγότερο πιστευτοί. Άλλωστε η έναρξη της κρίσης τον έφερε στην επιφάνεια, η λήξη της κρίσης θα τον στείλει στην αφάνεια που βρισκόταν.

IL





1 σχόλιο :

  1. --//--
    Ελπίζω στις προβλέψεις σου,
    να αποδειχθείς ΚΙ ΕΣΥ Baroufakis...

    Εάν...
    "η λήξη της κρίσης τον στείλει στην αφάνεια που βρισκόταν",

    εμείς θα χάσουμε μία πολύτιμη πηγή γέλιου.

    Του γέλιου,
    που ΤΟΣΟ απλόχερα μας προσφέρει
    με τις αφελείς του, αυτάρεσκες συνεντεύξεις...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας