Σάββατο 5 Απριλίου 2014

"Ρίχτε χρήμα στην αγορά!"

"Ρίχτε χρήμα στην αγορά!" είναι η μόνιμη επωδός σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένων κυβερνητικών. Με άλλα λόγια ζητούν να δοθούν χρήματα απο εδώ και απο εκεί, με σκοπό στην συνέχεια αυτά τα χρήματα να μετατραπούν σε κατανάλωση και έτσι να αναπτυχθούμε.

Το πρόβλημα με αυτήν την πολιτική είναι ότι έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ελλάδα και έχει αποτύχει παταγωδώς. Απο ποιόν;;; Μα απο τον Κώστα Καραμανλή Β' τον Ακάματο (βλέπε πίνακα )



 
Το να ρίξουμε έτσι απλά χρήματα στην αγορά, το μόνο που θα κάνει, εκτός απο κάποιους πρόσθετους αγνώστου ύψους λόγω φοροδιαφυγής φόρους, είναι να αυξήσει τις εισαγωγές. Αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο. Επίσης βέβαιο είναι ότι αυτή η αύξηση των εισαγωγών αποβαίνει εις βάρος του ΑΕΠ καθώς επιδρούν μειωτικά στην εξίσωση του. Επιπλέον σε συνθήκες αβεβαιότητας οι πολίτες θα προτιμήσουν το πρόσκαιρα αυξημένο εισόδημα τους να το αποταμιεύσουν παρά να το ξοδέψουν στον κύκλο της οικονομίας.


Quo Vadis;

H ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση αργού μετασχηματισμού απο μια οικονομία κατανάλωσης εισαγόμενων, σε κάτι άλλο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί απο κανέναν. Ωστόσο, οι έχοντες γνώση ξέρουν ότι η οικονομία μας πρέπει οπωσδήποτε να στραφεί σε δημιουργία επιχειρήσεων εξωστρεφών που θα παράγουν "Διεθνώς Εμπορεύσιμων Προϊόντων/Υπηρεσιών".

Διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες είναι εκείνα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και να καταναλωθούν μακρυά από το σημείο της παραγωγής τους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν για παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικά παράγωγα κτλ.

Αντίθετα μη εμπορεύσιμα προϊόντα και αγαθά είναι δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο διεθνώς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα σουβλατζίδικα που ανοίγουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αν ο σουβλατζής της γειτονιάς φτιάχνει το καλύτερο κεμπάμπ, κάποιος που μένει στην Ρώμη δεν θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση μιας τέτοιας γαστρονομικής ευκαιρίας για προφανείς λόγους.

Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά/υπηρεσίες στην χώρα μας, παρά την κρίση δεν έχουν αυξηθεί (βλ πίνακα)


Στην ανάπτυξη αυτών των κλάδων λοιπόν πρέπει να εστιάσουν οι πάντες και να αφήσουν τις μπουρδολογίες "ρίχτε χρήμα στην αγορά", "λεφτά υπάρχουν" και συναφή φληναφήματα

IL
  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας