Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πόσο κόστιζε το Δημόσιο ως % του ΑΕΠ - Συγκριτικός Χάρτης

Στην Ελλάδα ξέραμε ότι το κόστος λειτουργίας του Δημόσιου ήταν εξαιρετικά υψηλό από κάθε άποψη. Τόσο για τις δυνατότητες της χώρας, όσο και συγκριτικά με τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Με λίγα λόγια δαπανούσε πολλά χρήματα για να λειτουργεί.

Ως "Δαπάνη" ορίζονται πληρωμές σε μετρητά για τις λειτουργικές δραστηριότητες της κυβέρνησης για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Περιλαμβάνει την μισθοδοσία των εργαζομένων (μισθοί - ημερομίσθια), τόκους-χρεολύσια, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, κοινωνικές παροχές, καθώς και άλλα έξοδα, όπως τα μισθώματα και τα μερίσματα.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν απο την Παγκόσμια Τράπεζα και είναι ενδεικτικά. Εν μέσω σημαντικών περικοπών λόγω μνημονίου, η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει το δαπανηρότερο κράτος στην Ευρώπη! :



23 σχόλια :

  1. Εκπληκτικά τεκμηριωμένη ανάρτηση.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάτα το λινκ για να δεις τα τεκμήρια ανίδεε

      Διαγραφή
  2. Tι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν έχεις να πληρώσεις 15% τοκοχρεωλύσια, λογικό δεν είναι να έχεις 52% ; Εάν τα βγάλεις αυτά, τότε το ελληνικό δημόσιο κοστίζει πολύ λιγότερο από κάποιους που σήμερα το παίζουν τιμητές και μιλάνε για ...βιώσιμο χρέος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αλλα δεν μας λες ομως πως προεκυψαν αυτά τα τοκοχρεωλύσια, σιγουρα από τους μισθους των υπεράριθμών παραθυροδιορισμένων κυριε δημόσιε υπαλληλε...

      Διαγραφή
    2. Οι πολιτικοί ΔΥ ειχαν μισθολογικό κόστος κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο., οι κοινωνικές δαπάνες (πρόνοια και συντάξεις) μόλις το 2008 προσέγγισαν τον μ.ο.
      Τότε τι στο διάβολο φταίει;
      α) το κράτος εισέπραττε 7% του ΑΕΠ λιγότερους φόρους και εισφορές (λόγω υποφορολόγησης του κεφαλάιου και των αυτοαπασχολούμενων) από τον μ.ο.
      β) πλήρωνε 2,5% του ΑΕΠ περισσότερα από τον μ.ο. για ΥπΕθΑ και ΥπΠροΠο
      γ) εξαιτίας αυτών δανειζόταν για να κλύψει τα ελλείμματα για τα οποία πλήρωνε 3% του ΑΕΠ παραπάνω από τον μ.ο.
      Μέσα σε μια 15ετία (1995-2009) οι τρεις αυτοί παράγοντες μάς στοίχισαν χρέος 1,8 ΑΕΠ πάνωαπό τον ευρωπαΊκό μ.ο.

      Διαγραφή
  4. Αν κάνεις κλικ στον σύνδεσμο θα δεις την τεκμηρίωση Χάρη Κοτούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ παραστατικό και αποκαρδιωτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά βλέπουμε αυτό που λέω εδώ και καιρό. Το κόστος δημοσίου είναι απο τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες μη στατιστικα σημαντικά διαφορετικό ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τους τόκους που πληρώνει για χρέος η Ελλάδα κτλ. Χώρες με εξαιρετικά προβληματική οικονομία όπως η Βουλγαρία Ρουμανία Λευκορωσία έχουν εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες για δημόσιο σε σύνολο οτυ ΑΕΠ. Οπότε καταλήγουμε οτι δεν φταίει τοόσο το δημόσιο στην Ελλάδα αλλα κυρίως η πολυνομία, γραφειοκρατία, το οτι δεν έχουμε κτηματολόγιο, το ότι υπάρχει μη καταγεγραμένη αναξιοποίητη δημόσια περιουσία κάτι που κάνει τον ΔΥ μη λειτουργικό και την δημόσια διοίκηση κακή. Ειδικά αν βάλουμε και τον παράγονται που η δικαιοσύνη καθυστερεί τραγικά πολύ σε υποθέσεις σημαντικές καταλαβαίνουμε οτι αυτο είναι το εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και πως προέκυψαν τα χρέη, μόνο από τους εξοπλισμούς νομίζεις;

      Διαγραφή
    2. κυρίως από τα χαμηλά φορολογικά έσοδα και τις υψηλότερες στην ΕΕ δαπάνες για τόκους και καταστολή (στρατός, σώματα ασφαλείας).
      Μέσα στην 15ετία 1995-2009 αυτοί οι τρεις παράγοντες μάς στοίχισαν 1,8 ΑΕΠ περισσότερο από την μέση ευρωπαϊκή χώρα όταν το 2010 το δημόσιο χρέος ήταν 1,3 ΑΕΠ!
      http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=40894&blid=95

      Διαγραφή
  7. Μόνο τα βουλευτικά και κυβερνητικά προνόμια να βάλεις δεν θέλεις κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχουν αφαιρεθει οι στρατιωτικες δαπανες παγίων αλλα και συντηρησης στρατού?
    η γεωμορφολογια των νησιων εχει συνυπολογιστει ως αναγκη αυτονομων μοναδων παιδειας υγείας στρατού?
    ότι μέσα στο ΑΕΠ ειναι η παραγωγή και δημοσιου τομέα το εχετε λαβει υποψιν?
    οτι μεσα στο ΑΕΠ ειναι και η παραγή εμπορικού ελλειματος απο τροφαντο ιδιωτικο τομέα που επιβαρυνει την χωρα με αχρειαστες εισαγωγές?


    Παιδες που σπουδασατε οικονομικά?
    τι νομιζετ οτι ειναι αυτη η επιστήμη? μια διαίρεση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τ΄ ακουσαμε κι αυτο... ¨¨αχρειαστες εισαγωγες¨¨ .Ρε φιλαρακο εχεις δουλεψει καμια μερα στη ζωη σου? εχεις ιδεα τι σημαινει αγορα και εμποριο? . Πολυ αμφιβαλω,μαλλον τα οικονομικα που τοσο επιδεικτικα αφηνεις να εννοηθει οτι κατεχεις δεν σου εχουν χρειαστει για να βγαλεις το ψωμι σου παραγοντας και οχι χωμενος σε κανενα γραφειο δημοσιου η (τρομαρα μας) σε καμια αιθουσα διδασκαλιας

      Διαγραφή
  9. @ Akritas: Τα στοιχεία αφορούν 2012. Στην αρχή του 2012 έγινε το PSI που έριξε τους τόκους και χρεολύσια στο μισό. Στο τέλος του 2012 έγινε νέα συμφωνία με νέες αναδρομικές μειώσεις στους τόκους των διμερών δανείων GLF. Άρα καμία επαφή με την πραγματικότητα όσα γράφεις.

    @ Ανώνυμος. Οι στρατιωτικές δαπάνες τα χρόνια του μνημονίου έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Ειδικά το 2012 έπεσαν ιστορικά χαμηλά. Φαντάζομαι κατανοείς ότι η μισθοδοσία 70.000 μόνιμων στρατιωτικών, παρόλο που είναι απαραίτητη, δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση το απίστευτα υψηλό %.
    Τι περιλαμβάνει αυτό το κόστος αναλύεται πλήρως.
    Διάβασε το πριν γράψεις άσχετα με το θέμα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μειώθηκαν οι τόκοι των διμερών δανείων, αλλά οι τόκοι του ESM και EFSF. Οι τόκοι αυτοί μετατέθηκαν και θα πληρωθούν το 2022-2024.
      Σε ότι αφορά το φέτος, σύμφωνα με το ΟΔΔΗΧ, θα πληρώσουμε 14.2% του ΑΕΠ, σε τοκοχρεολύσια(κυρίως σε ΔΝΤκαι ΕΚΤ).

      Διαγραφή
  10. Κάνεις λάθος. Φυσικά και μειώθηκαν. Όπως και να έχει όλα τα ευρωπαικά δάνεις προς Ελλάδα μειώθηκαν. Σε συνδυασμό με το PSI έκοψε στο μισό τους τόκους. Δες εδώ http://imperatorlex.blogspot.gr/2014/04/psi.html στο τέλος της ανάρτησης τον πίνακα για να κατανοήσεις καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eαν προσθεσουμε και τις συνταξεις το νουμερο εκτοξευετε πανω απο 65%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λιτότητα = πτώση του ΑΕΠ = άνοδος του % επί του ΑΕΠ = αρπαγή δημόσιου πλούτου = παπατζίδικα κόλπα ληστοσυμμοριτών

    Γι' αυτό, όταν ο Βαρουφάκης ξεστόμισε την απαγορευμένη φράση, "αναπτυξιακή ρήτρα", έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ πήγαινε πρώτα δες την κατανομή των δαπανών ανά κατηγορία γιατι εσύ θα μάς πεις στο τέλος ότι το 52% τού ΑΕΠ το παίρνουν οι... καθαρίστριες.
    Λοιπόν πήγαινε να διαβάσεις το 4ο σχόλιο (από πάνω) στο http://www.capital.gr/forum/thread/5622772?page=2
    "Δεν θέλει και πολύ για να βγάλεις άκρη απλώς βλέποντας την κατανομή Δημοσίων Δαπανών (2014)
    Α. (1-1α+4) ΠΔΕ+Παιδεία+Υγεία+Διοίκηση: Ελλάδα 20.9% τού ΑΕΠ, μ.ο.ΕΖ 23.3%, Δανία 27.7% (δαπανούμε 11.9 δισ λιγότερα από την Δανία)
    Β. (1α+2+3): Ελλάδα 8.9% τού ΑΕΠ, μ.ο.ΕΖ 5.7%, Δανία 3.8% (δαπανούμε 8.9 δισ περισσότερα από την Δανία)
    Γ. (5) Συντάξεις+Πρόνοια: Ελλάδα 20.1% τού ΑΕΠ, μ.ο.ΕΖ 20.4%, Δανία 24.5% (δαπανούμε 7.7 δισ λιγότερα από την Δανία)"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όπου "Β. (1α+2+3)" σημαίνει δαπάνες για σώματα ασφαλείας, στρατό (δλδ κρατική καταστολή), εξυπηρέτηση χρέους ("Public order and safety, Defence, Public debt transactions")

      Διαγραφή
  14. Θα είχε ενδιαφέρον να παρατεθεί και η πηγή + τι επακριβώς αναπαριστούν τα ποσοστά και τα νούμερα που παρουσιάζονται αγαπητέ μου. Επίσης απο ότι βλέπω ο χρήστης που παραθέτεις έχει αλλάξει/προσθέσει στήλες στον πίνακα του. Δώσε την πηγή λοιπόν και τότε συζητάμε σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν γίνονται δεκτά υβριστικά μηνύματα

Συνολικές προβολές σελίδας